Prirodno sredstvo za negu kose koje su koristile naše bake postalo je bum na TikToku. Ulje od ruzmarina za negu kose ima svoj haštag i pomama za njim vlada i na Guglu, gde ga traže 400 puta više nego prošle godine.

Kako i ne bi kad svi obećavaju da će vam, uz pomoć ovog prirodnog sredstva za jačanje korena, kosa uskoro postati duža, gušća i jača.

Ruzmarin je veoma popularna biljka u Srbiji, gaji se u skoro svakoj bašti, a na pijaci se može naći jer je odličan i kao začin. On ima i medicinska svojstva pa se tradicionalno koristi za brojne probleme sa kožom, naročito protiv iritacije.

Blagotvorno dejstvo ima ruzmarinska kiselina koja smanjuje proizvodnju leukotriena B4 - materije koja je glavni uzročnik opadanja kose. Ova kiselina čini i da skalp bude hidratiran. Neka istraživanja su pokazala da ulje ruzmarina može da jednako efikasno umiruje svrab kože glave kao i hemijski proizvodi za tu namenu.

ulje ruzmarina-min.jpg
Shutterstock  

Smatra se da može da spreči da kosa prerano osedi, a pomaže i cirkulaciji u koži glave što doprinosi boljem rastu kose. Ulje ruzmarina možete napraviti i sami, bilo da koristite svež ili osušeni list biljke. Pripremite veću šerpu i sipajte vode do polovine.

U nju dodajte manju šerpu, tako da ne dodiruje vodu. Sipajte u nju šoljicu maslinovog ulja i polako zagrevajte. Skinite listove sa četiri grančice ruzmarina i dodajte u ulje. Povremeno mešajte na tihoj vatri, oko pola sata, sve dok ruzmarin ne izgubi jarkozelenu boju.

Kad se ulje prohladi, procedite u bočicu sa pipetom. Po želji, možete dodati i eterično ulje ruzmarina i lavande - po nekoliko kapi. 

Pre pranja, kosu ovlaš skvasite mlakom vodom - možete koristiti bočicu sa sprejom - i onda nakapajte po desetak kapi ulja ruzmarina. Umasirajte u koren i ostavite da stoji petnaestak minuta pa operite kosu na uobičajen način.

Tekst: Lepa&Srećna