Venera je ušla u znak Vage, i zadržaće se tamo do 21. novembra. Ona je vladarka ovog znaka.

Rekli bi po ovome da dolazi vreme fokusa na odnose, javne nastupe, umerenost i diplomatiju. Bilo bi tako da Venera ne pravi, tokom tranzita kroz ovaj znak koji joj baš leži (a to znači da njene osobina makismalno dolaze do izražaja) vrlo napete aspekte sa drugim planetama.

Koliko je bitan odnos sa drugim planetama tokom jednog tranzita i kako će se to projektovati u našem životu zavisi od same postavke Venere u našim natalnim kartama.

Venera u Vagi je svoj na svome. Vrlo su joj bitni odnosi sa drugima ali i kako je ona pozicionirana u javnosti, tj. kako je drugi vide.Tokom hoda kroz Vagu, do 21.novembra, praviće loše odnose sa mnogo planeta - Marsom će biti u opoziciji 9. novembra, sa Plutonom kvadrat 14. novembra, zatim sledi kvadrat sa Jupiterom 16. novembra i sa Saturnom 19. novembra. Osim Marsa, koji je u Ovnu i to još uvek retrogradan, sve ostale planete se nalaze u znaku Jarca.

Vrlo je interesantna ova postavka na nebu, jer će gotovo sve planete biti u znacima koji im odgovaraju i gde se dobro osećaju. Šta bi to značilo i ko će pobediti kad imamo ovakvu pat poziciju? Kad su planete u lošem odnosu među sobom, a u dobrim pozicijama za sebe (kao recimo Saturn u Jarcu i Mars u Ovnu a Venera u Vagi, a to se upravo dešava u ovom novembru i zove se T kvadrat) nema pobednika. Svi su na svojim pozicijama i niko ne želi da popusti.

Nebeska igra započinje ulaskom Venere u ovaj znak. A kako je gore tako i dole. Bićemo svedoci napetosti i na globalnom nivou, jer tokom ovih dana desiće se još jedna od mnogih Velikih konjukcija koje su nam donele ovo u čemu se trenutno nalazimo. Tačnije 12. novembra na nebu će se desiti konjukcija između Jupitera i Plutona. Obe planete u znaku Jarca na istom stepenu donose nam intenzivne događaje u društvu, tačnije nastavak agonije zvane 2020 godina.

Teško je napraviti sintezu svih dešavanja usred napete nebeske utkamice, jer iz dana u dan pomeranja Meseca, ali i ostalih planeta i promene njihovog hoda (Merkur i Mars tokom prolaska Venere kroz znak Vage izlaze iz retrogradnosti!) menjaju konačni rezultat. Jedno je sigurno. Promenljivi dani započinju napetim odnosom planete ljubavi i zadovoljstva sa njenim ljubavnikom (Marsom) i boje prvu nedelju njenog ulaska u Vagu, ovog vrlo interesantnog novembra.

Mars je do 14. novembra retrogradan i nije spreman za odnose, sav je u prošlosti i nije razrešio mnoge bitke u glavi koje još uvek vodi. Nezadovoljna odnosom i statusom ali i na potpuno različitim stranama zodijaka, ne razume se sa njim jer su daleko su i razdvojeni.

Idući dalje, Venera dolazi u konflikt sa Jupiterom, kojeg možemo definisati kao unutrašnji glas ili intuiciju, kojoj ova Venera ne želi da se povinuje (ovaj aspekt često govori o preterivanju u svakom smislu) pa iz nezadovoljstva i nedoraslosti da posluša starog gurua, anđela čuvara ili svoju intuiciju sa kojom je u konfliktu, ide direktno u loš odnos sa Saturnom.

Ovo je sigurno najteži aspekt, jer Bog vremena i karme ne prašta. Obe planete i njihovi stavovi su tvrdi i ozbiljni. Vreme je jače od svih nas pa i od ove Venere koja ipak ima podršku od Urana (Uran se nalazi u znaku Bika!) ali ne i dovoljnu da bi mogla napraviti radikalniji potez zvani oslobođenje od onoga što joj Saturn nameće (obaveze, ozbiljnost, poštovanje, sistem...).

Poslednji aspekt na svom putu kroz ovaj vazdušni znak Venera pravi sa Plutonom, Bogom podzemlja i smrti. Da li će je na kraju obuzeti stari strahovi, da li će doživeti napade, umiranje ljubavi ili duboku transformaciju koju uvek nudi ova planeta, pitanje je. Venera u Vagi je simbol pravde i balansa. Mora se postaviti pitanje šta je pravda i pravednost, naročito u utakmici o kojoj je reč.

Svi svoje stavove pravdaju iz svog ugla i gledanja na stvari kroz njihovu prizmu. Svako se drži svoje strane, pa do kompromisa ne može doći. Iz svake situacije ima izlaza, to znamo, ali koja sad vrata vode do izlaza... jer u pitanju je svetska utakmica. Čiju pravdu zadovoljiti. I ko je taj ko će udariti čekićem i izneti odluku...

Ovo može biti i filozofsko pitanje ali i u konkretnom trenutku, u ovom sad u kome se nalazimo, naročito se moramo zapitati ko je to ko daje konačnu odluku i gde je izlaz iz trenutne situacije, jer upravo ovaj ulazak Venere u znak Vage mora da poravna tasove i dovede nas u balans. U balansu je uvek rešenje.

Vaga je znak koji se odnosi na dva dela istog predmeta. Uzimanje i davanje mora biti poravnato. U ovom životu svakako da nam to pokazuje sedmo polje ili Venera u Vagi (koliko se dajemo u odnosu toliko i dobijamo! Kako se ponašamo i pratimo norme u društvu tako ćemo i proći! ). Ali ako proširimo naš život samo sa našeg mišljenja i stava na našu genetiku i naše porodično stablo, na društvo u kojem živimo, na prijatelje, na sve ono što nas je oblikovalo da sadašnjeg trenutka, a zatim i šire na celu planetu, na naše prošle živote ili na transgeneracijske sudbinske događaje koji itekako utiču na nas na nesvesnom nivou, tek tada možemo da kažemo da li je nešto pravedno a nešto nije. Kosmos je uvek u balansu. Ali mi smo ti koji u jednom trenutku imamo disbalans i za nešto se svim silama borimo, a u drugom trenutku to ne volimo i odbacujemo...

Ono što je došlo na red da se zna i na ličnom i na kolektivnom nivou osvesti je da krivca nema. Da smo svi mi došli u disbalans sa svim oko nas. Pre svega sa prirodom. Zato nam se sada svima sudi. I znajte da će po prirodi stvari ona i pobediti. Ako ste ikada u životu otišli u jednu krajnost, očekujte u životu jednom da odete i u drugu krajnost. Priroda će vam to namestiti, to je sigurno. Ako ste nekad u životu bili žrtva, bićete i počinilac (u bilo kom obliku). Jer postoji samo jedna vaga, a dva tasa, a oba tasa ste vi, jer vi ste i vaga i sve kreće od vas. Sve ste vi.

Ono što nama svima sudi je VREME. Jer kad- tad sve će doći na naplatu. Na kraju krajeva postoji samo jedna planeta Zemlja i jedno vreme za sve nas. Ne postoji druga relanost. I ne možemo reći da je ona krivac za sve što nam se dešava. Mi smo sami sebe svojim postupcima doveli. Mi i zadnjih nekoliko generacija naših predaka. A vremena ima. I upravo dolazi vreme zvano potraživanje.

Ono što nam je od početka godine kao lekcija ili opomena od naše prirode data uskoro se završava. Ne moramo čekati da neko promeni stav ili odluku, ili da pobedi ovaj ili onaj, ili da je neko bolji ili lošiji, ili da smo mi žrtve a drugi su krivci...nego da se samo umirimo, osvestimo da je onaj koji donosi konačnu odluku o bilo čemu na ličnom nivou, na kolektivnom nivou, na globalnom nivou...uvek ista osoba – mi sami. Jedini put ka izlazu iz bilo koje situacije je u nama samima, ali da bi pronašli izlaz treba da smo u balansu unutar nas i što nas je više, brže ćemo svi zajedno napraviti prirodnu ravnotežu oko nas.

I ako se pitate šta je prirodno, znajte da je uvek ono što je umereno. Niti u jednu niti u drugu stranu. I ako ne znate kuda da krenete, uđite u sebe i umirite se, sigurno zna vaše unutrašnje biće – samo je od straha, mržnje, bola ili tuge zaslepljeno i ne oseća unutrašnji mir. Dragi ljudi ove planete budite u miru. Jer jedino iz mira a ne iz straha možemo doneti ispravne poteze i korake da zajedno izađemo iz situacije zvana 2020 godina.

Astrolog: Nataša Panić

Izvor: Mogu Ja To sama