Trostruko negativan karcinom dojke je vrsta raka koji nema receptore koji se inače nalaze u ćelijama karcinoma.

Da bi ih lakše razumeli ljudi koji nemaju medicinsko obrazovanje, lekari ponekad opisuju ćeliju raka kao neku vrstu "kuće". Na "ulaznim vratima", kako kažu, postoje tri "brave", odnosno receptora.

Jedna od njih je za hormon estrogen, druga za progesteron, a treća hormon rasta. U zavisnosti od tipa karcinoma, postoji i neka od ove tri "brave" i kroz nju lekari mogu da terapijom uništavaju rak dojke. Ako ne postoji nijedna od njih, takav karcinom se naziva trostruko negativan.

karcinom dojke 2-min.jpg
Shutterstock  

Za takav karcinom je na lekarima manje opcija na raspolaganju. Međutim, oni ističu da je hemoterapija i ovde efikasna. Prvo je važno da se ukloni promena (grudvica, kvržica) i okolno tkivo uključujući i limfne žlezde (lumpektomija), a u nekim slučajevima i cela dojka (mastektomija).

Nakon toga je uobičajeno zračenje, najčešće u trajanju od oko 20 minuta dnevno. Može potrajati i do šeset nedelja. Cilj hemoterapije je da se unište ćelije karcinoma u čitavom telu. Ona snižava rizik od ponovnog javljanja karcinoma.

hemoterapija.jpg
Shutterstock  

Lekari mogu preporučiti i analize kako bi se utvrdilo da li je rizik od karcinoma genetski uslovljen i važan i za druge članove porodice. Za terapiju je veoma važno i rano otkrivanje raka, pa su nužni redovni samopregledi i pregledi. "Zlatni standard" u lečenju karcinoma dojke su pregledi ultrazvukom i mamografijom, kakvi su početkom meseca i organizovani u Novom Sadu. 

"Suština preventivnih pregleda da se iz naizgled zdrave populacije izdvoje osobe koje imaju prekanceroznu leziju ili kancer, da bi mogli blagovremeno da se leče", kazala je tada dr Ljerka Popov, pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost u Domu zdravlja "Novi Sad".

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.