Više od milijardu ljudi proslaviće dolazak kineske Nove godine u nedelju 22. januara 2023. godine. Ovim praznikom počinje novi ciklus za mnoge azijske kulture, a slavlje traje i po petnaest dana.

U samoj Kini se Nova godina slavi kao dolazak proleća. Narodna priča kaže da se baš tada pojavila neka mitološka životinja koja je jela useve, stoku, pa i ljude, a neki starac je otkrio da se ona plaši glasne buke i crvene boje. Danas su baš ta boja i vatrometi glavni elementi proslave.

Kuće se ukrašavaju crvenim dekoracijama, a naročita pažnja se poklanja vratima i prozorima. Porodica se okuplja za svečanom trpezom. Obavezno jelo koje će se naći na stolu su nudle, za koje se smatra da su simbol dugog života. Praznik proleća se u Kini slavi punih 16 dana, pa će kulminirati 5. februara, na dan Festivala svetiljki.

Godina 2023. će biti u znaku Zeca, kojeg zodijak opisuje kao "pametnog, kulturnog i kreativnog." Samo one životinje koje su s njim kompatibilne mogu imati sreće u periodu koji počinje 22. januara, a njih je tri.

Svinja

U ovom znaku su svi rođeni 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007. i 2019. godine. Smatra se blagim, nežnim znakom s kojim je lako dogovoriti se. Zato Svinja i Zec uživaju zajedno i pravi su saveznici. Imaju slična interesovanja, dele slične vrednosti.

Pred Svinjom je godina puna blagostanja, prati je dobro zdravlje. Treba da se usredsredi na brigu o sebi i na izbor zdravih životnih rešenja. Ovo je vreme odličnih mogućnosti za razvoj i uspeh, dobar je period za ulaganja, ali i za štednju. I u ljubavi možete da očekujete mnogo uzbuđenja i avantura.

kineska nova godina 2-min.jpg
Shutterstock  

Majmun

U ovom znaku su svi rođeni 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004. i 2016. godine. On je kompatibilan sa Zecom i dobar mu je poslovni partner. Dele ista interesovanja, slične su inteligencije i kreativnosti. Privlači ih sličan društveni život. Rođeni u znaku Majmuna treba da se usredsrede na komunikaciju, zalaganje na poslu i zdraviji život.

Neka vas ovo ne prevari - reč je o tome da više ne radite prekovremeno, već samo dok je radno vreme, a da slobodne trenutke posvetite sportu. U ljubavi, moraćete da se suočite sa nesigurnošću. Neki pripadnici znaka treba i da se ponovo sretnu sa starom ljubavlju, bilo da bi analizirali i popravili greške, bilo da bi u novu ljubav ušli potpuno oslobođeni.

Pas

U ovom znaku su oni rođeni 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006. i 2018. godine. Njima predstoji ispunjenje romantičnih ciljeva i šansa da sretnu ljubav svog života. Ono što u prvoj polovini godine bude izgledalo kao neobavezno zabavljanje može da, tokom leta, preraste u ozbiljnu vezu. Podsećamo da su za vas kompatibilni znaci Majmun, Zec, Tigar i Konj.

Kako su vam zvezde danas naklonjene? Saveti naših astrologa za zdravlje, ljubav i posao vas čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVITE SE OVDE

Tekst: Lepa&Srećna