Kineska  Nova  godina ili Praznik  proleća, u Kini se čeka u ponoć, ali zbog vremenske razlike to će biti danas oko 17 časova. Inače, praznik se proslavlja po kineskom tradicionalnom kalendaru više od 4.000 godina. Slavi se i na celom Dalekom istoku i velikom delu jugoistočne Azije.

Pre svega, to je porodični praznik i svi Kinezi gledaju i planiraju da ga provedu u krugu najbližih. Zato su najveće migracije u ovom periodu, jer oni koji žive u drugim gradovima ili čak državama se vraćaju svojim kućama, kaže Marina Pop Cenić.

„To je period kada svi sa veseljem i lepim raspoloženjem žure kući da sa najstarijim članovima porodice provedu ovo veče, jer se smatra da kako provedu ovo veče takva će biti cela godina“, objašnjava ona.

Prema njenim rečima, najznačajnije za ovaj doček je bogata i raznolika trpeza.

„Cela porodica veče uoči sprema jednu vrstu nudli i dok to traje prepričavaju se dogodovštine. Čitav praznik protkan je sa jako puno simbola - bliskost i ljubav u porodici", navodi Marina Pop Cenić.

Na trpezi se takođe mora naći i riba, koja simbolizuje dobitak i da se, sve ono što je bilo lepo u prošloj godini, prenese i uveća u narednoj. Tu su i slatkiši od pirinčanog brašna, kao i voće koje predstavlja zdravlje.

Naredna godina je u znaku Bika (Bivola), koji je omiljen i predstavlja snagu, a podrazumeva se da će oko njega kružiti pozitivna energija.

„U legendama su krava i bik uvek predstavljene kao pozitivne životinje koje pomažu ljudima. Pošto je pandemija prošle godine zahvatila čitav svet, smatra se da će baš ova godina u znaku bika da bude godina u kojoj će se prebroditi ružne stvari“, dodaje Marina Pop Cenić.

Kinezi su veoma tradicionalni i sama činjenica da već 4.000 godina proslavljaju Novu godinu to pokazuje.

Bik je druga životinja u horoskopskom nizu od 12 životinja i Kinezi dosta polažu pažnje na to ko je kada rođen, u kom znaku. Od toga, po verovanju, zavisi i kakav će ko biti - da li će biti borben, da li je više umetnička duša...

Za Kineze je Nova godina i prilika da se prašta. „Iako se sama Nova godina proslavlja u krugu porodice, praznik traje i narednih dve sedmice. U tom periodu je okrenut i posvećen okupljanju sa prijateljima i druženju“, kaže Marina Pop Cenić.

 Izvor: RTS