Sledeće stvari izbegavajte prvog dana kineske nove godine:

1. Lekovi: Ukoliko uzmete lek prvog dana lunarne godine to znači da ćete biti bolesni tokom cele godine. Izbegnite da uzimate lekove osim ako oni nisu deo vaše redovne terapije.

2. Novogodišnji doručak: Ne jedite kašu jer se veruje da to rade samo siromašni ljudi, pa bi takav doručak bio loš znak.

3. Pranje veša: Kinezi veruju da ne treba prati veš prvog i drugog dana nove godine, jer se tada proslavlja rođendan Šuišen - boginje vode.

4. Pranje kose: kosa ne sme da se pere prvog dana lunarne godine. U kineskom jeziku, kosa se isto izgovara i piše kao i reč koja znači "obogatiti se". Iz tog razloga, smatra se da nije dobro "isprati bogatstvo" na samom početku nove godine.

5. Oštri predmeti: treba izbegavati upotrebu noževa i makaza jer se smatra da svaka nesreća vodi ka većim nepovoljnim posledicama i iscrpljivanju bogatstva.

6. Izlasci: Žena ne bi trebalo da napušta kuću; u suprotnom, pratiće je loša sreća tokom cele godine. Udatoj ćerki nije dozvoljeno da posećuje roditeljsku kuću jer se veruje da će to doneti lošu sreću roditeljima i uzrokovati ekonomske teškoće porodici.

7. Čišćenje metlom: Ukoliko čistite metlom na ovaj dan, vaše bogatstvo će takođe biti "obrisano".

8. Plač dece: Smatra se da plač deteta donosi lošu sreću porodici, stoga roditelji daju sve od sebe da deca budu vesela.

9. Krađa: Ukoliko vas neko odžepari, veruje se da to predskazuje da će vaše celo bogatstvo u predstojećoj godini biti ukradeno.

10. Dug: Ne bi trebalo da pozajmljujete novac uoči Nove godine i svi dugovi moraju biti plaćeni do novogodišnje noći. Ukoliko vam neko duguje novac, nemojte da idete kod njega i da tražite da vam vrati. Veruje se da će svako ko to uradi biti nesrećan cele godine.

11. Prazna tegla od pirinča: Prazna posuda donosi, veruje se, brige i anksioznost, dok se prestanak kuvanja tokom novogodišnjeg perioda smatra znakom bolesti.

12. Oštećena odeća: Nošenje izlizane i ošećene garderobe može da prizove još loše sreće u narednoj godini.

13. Bela i crna odeća: Bela ili crna odeća nije dozvoljena s obzirom na to da se ove dve boje tradicionalno povezuju sa žalošću.

14. Doček Nove godine: Tradicionalno, ljudi moraju ostati budni do kasno za doček Nove godine kako bi poželeli dobrodošlicu predstojećoj godini, a zatim da naprave vatromet i bacaju petarde kako bi oterali zle duhove i Nian - novogodišnje čudovište.

15. Davanje određenih poklona: Satovi i makaze imaju loše značenje u kineskoj kulturi pa nisu pogodni za poklone.