Nemački gradovi rastu: Frankfurt, Minhen, Berlin… Za zaposlene ljude potraga za stanom postaje pravo iskušenje. Stanarine su sve veće, a za jedan stan prijavljuje se na stotine potencijalnih iznajmljivača.

Stan sa lepim pogledom za samce pisalo je u oglasu. Više od 20 osoba došlo je da vidi mali stan u zadnjem dvorištu. Čuan Adžar je jedan od njih. Već mesecima traži stan i ponovo je morao da se razočara - vlasnik stana traži 565 evra sa grejanjem, a hoće da vidi i sve moguće dokaze o zaradi i platežnoj moći kandidata. - Tražio je toliko dokumenata kao da se radi o ne znam kakvoj vili, a ne stanu od 30 kvadratnih metara. Neverovatno šta se ovde dešava - objašnjava Adžar.

PROČITAJTE JOŠ: Čovek sagradio kuću za 180 evra a izdaje je za sveže mleko (FOTO + VIDEO)

Neverovatne su pre svega cene kirija, pa ovaj spoljni saradnik firme sa službenim automobilom mora da živi u baštenskoj kućici.

- Kućica pripada jednom od mojih najboljih prijatelja ovde u Berlinu. On je rekao možeš i ovde da spavaš, vreme je lepo. Odgovorio sam, ok, važi pristajem - nastavlja Adžar. Ali, sada je došla jesen, a kućica nema grejanje. Zato ovaj 27-godišnjak traži dalje. Svakog dana pretražuje oglase, prijavljuje se, stalno ga odbijaju i svakog dana se ljuti zbog drskih vlasnika stanova koji iskorišćavaju situaciju.

- Vlasnik je tamo postavio laminat, okrečio zidove i onda mi je došao sa računom i priznanicama. Nezvanično je hteo od mene 3.000 evra na ruke, jer je postavio laminat. Rekao sam mu, očajan jesam, ali glup nisam - kaže Čuan koji ne odustaje, već je i sam dao oglas da traži stan iz kojeg se vidi da je ozbiljan i pouzdan, ali mu se još uvek niko nije javio.

Klijentima Dženifer Zager je lakše. To su najčešće rukovodioci stranih firmi koji se doseljavaju u Berlin. Njena firma traži ekskluzivno odgovrajuće stanove i brine se o dokumentima. I ona primećuje da je situacija na tržištu stanova loša, jer njen krug klijenata se u poslednjih pet godina promenio.

PROČITAJE NA SLEDEĆOJ STRANI ISKUSTVA SRBA U NEMAČKOJ!

PageBreak

- Mnogi Nemci koji su se doselili ovamo ili su bili neko vreme u inostranstvu i vratili se, ustanovili su da ne dobijaju nikakve informacije i zato im je bio potreban neko ko taj posao radi za njih - objasnila je Zager.

U Nemačkoj nedostaje minimum milion stanova, posebno u velikim gradovima poput Berlina. Tome treba dodati i činjenicu da ovaj grad doda svake godine oko 40.000 stanovnika, a gradnja novih stanova ne sledi taj trend.

Berlin Trojzberg je posebno omiljena lokacija i tu su se kirije u poslednjih deset godina u dvostručile. I pored toga su desetine ljudi spremne da pogledaju stan u zadnjem dvorištu koji je preskup, a mnogi već dugo traže i razočarani su.

"Pedeset ljudi, jedan loš stan", "samo frustracija, svuda srećem iste ljude", "mislim da potpuno odustanem od traženja, ne znam šta ću", neki su od komentara razočaranih stanara.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKA JE KIRIJA ZA STANOVE U SRBIJI: cena za iznajmljivanje garsonjere, malih i velikih stanova u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i na jugu Srbije

I Srbi koji su žive od skoro u Nemačkoj susreću se sa istim problemom. Kažu da je nalaženje stana čista lutrija, te da je spisak zahteva nekada nepregledan. - Dvojica prijatelja su želela da uzmu veći stan, međutim, to nije bilo moguće, jer je zakupac tražio da njih dvojica budu u krvnom srodstvu. Mi smo imali drugi problem, nas su dugo odbijali za stan jer imamo dvoje dece, a oni ne žele da izdaju stanove porodicama sa decom, jer je zbog toga kasnije teže da se raskine ugovor - objašnjava Maja Milenković, čija je potraga za stanom sa suprugom trajala sedam meseci.

Još jedna začkoljica na koju se žale je i i nekoliko kirija unapred koje zakupci traže, a budući da je kirija velika, početni novac koji treba da imate kada uzimate stan se broji hiljadama evra.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO UPOZNATI LONDON: koje su glavne tačke za obilazak Londona

Izvor: dw.com