Sastojci:

  • 6 kg paradajza jabučara
  • 1 kg mesnatih crvenih paprika
  • 6 srednjih glavica crnog luka
  • 5 čenova belog luka
  • 2 veze peršuna
  • 100 g šećera
  • 3 kašike soli
  • kesica cimeta
  • nekoliko mlevenih zrna karanfilića
  • 1 dl sirćeta

PROČITAJTE JOŠ: KAKO STERILISATI TEGLE I POKLOPCE: dobra zimnica je ona koja se održi! Tehnika naših baka, ali i nova: u mikrotalasnoj

Priprema:

Paradajz operite isecite na četvrtine. Paprike operite, očistite od semenki i isecite na nekoliko delova. Crni luk isecite na četvrtine.Očistite beli luk, peršun operite i sve zajedno kuvajte desetak minuta. Procedite i ispasirajte.

Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više. Posle pasiranja možete sve i da izblendirate.Smesi dodajte šećer, so, cimet i karanfilić, i kuvajte na srednjoj vatri.

Na početku kuvanja stvar se pena i masa se diže, pa morate da mešate kako ne bi iskipelo, ali posle desetak minuta možete slobodno da ostavite paradajz da se kuva i samo ga s vremena na vreme promešajte. Kuvajte otklopljeno oko sat vremena. Gotovo je kad masa bude redukovana otprilike na polovinu zapremine nego na početku.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA NAPRAVITE ODLIČNU ZIMNICU OD PATLIDŽANA: konzervisanje pečenog patlidžana po savetu odličnih domaćica (RECEPT)

Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje (zato što počinje da prska).Vreo kečap sipajte u vruće staklene flaše, zatim flaše uvijte u ćebe i ostavite do sutradan da se ohladi. Savet: Ako želite nekoliko varijanti kečapa, tokom kuvanja a pre pasiranja, podelite ga na nekoliko delova, pa u jedan deo stavite pasiranu ljutu papričicu da dobijete ljuti kečap, u drugi, na primer, origano ili bosiljak... ili šta već volite.

Izvor: Stvar ukusa