Zašto holesterol skače u nebesa? Na 1 uzrok ne možete da utičete, ali uz 3 lake promene biće pod kontrolom

Postoji nekoliko razloga zbog koji holesterol skače, a rešenje je jednostavno! Uvedite izmene u svojoj rutini i više nemojte da brinete!

Youtube/Printscreen/Big Review TV

Ako ste izvadili krv i saznali da imate visok holesterol, nema razloga za paniku. Postoje konkretni koraci koje možete da preduzmete kako biste ga smanjili ili držali pod kontrolom.

Holesterol je vrsta masnoće koju telo proizvodi u jetri, a njegova uloga u organizmu je od suštinskog značaja. Pomaže u varenju, stvaranju novih ćelija, kao i u proizvodnji vitamina i hormona. Međutim, kada su njegove vrednosti povišene, holesterol može da bude i te kako štetan. Visok holesterol je, pored hipertenzije, jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih oboljenja

Pored loših navika u ishrani, holesterol mogu da podignu i drugi faktori, poput dijabetesa, gojaznosti, pušenja, nedostatka fizičke aktivnosti, pa čak i porodične predispozicije.

Saznajte na koje sve načine ovo potencijalno izuzetno štetno stanje možete da držite pod kontrolom.

Pojačajte fizičku aktivnost

Redovno vežbanje ne samo da poboljšava raspoloženje, već pomaže i u snižavanju lošeg LDL holesterola i podizanju nivoa dobrog HDL. Hodanje, trčanje i vožnja bicikla su odlične aktivnosti koje pozitivno utiču na zdravlje srca.

Nedeljna preporuka je najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti. Ukoliko niste navikli na trening, počnite postepeno sa 30 minuta šetnje svakog dana.

Smanjite unos zasićenih masti

Zasićene masti, prisutne u mesu, mlečnim proizvodima i prerađenoj hrani, doprinose povišenju holesterola. Zbog toga je važno da se ograniči njihov unos i zamene se zdravijim alternativama, poput maslinovog ulja umesto putera, kao i nemasnim mesom umesto masnog.

Po savetu stručnjaka, zasićene masti ne bi trebalo da čine više od 6% ukupnog dnevnog unosa kalorija. To znači da, ako unosite 2.000 kalorija dnevno, zasićene masti ne bi trebalo da pređu 13 grama.

Uključite više voća i povrća u ishranu

Voće i povrće bogato je vlaknima koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Rastvorljiva vlakna, prisutna u voću poput kajsija, jabuka i krušaka, kao i u povrću poput prokelja i šargarepe, efikasno pomažu organizmu u eliminaciji viška holesterola.

Promene u načinu ishrane i uvođenje redovne fizičke aktivnosti mogu značajno da doprinesu vašem zdravlju i pomognu u održavanju nivoa holesterola u optimalnim granicama.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

VISOK HOLESTEROL NASTAJE IZ OVA DVA RAZLOGA! Kardiolog: Postoje ljudi koji su naizgled zdravi, a nose rizik od INFARKTA MIOKARDA!  kurir televizija