Veganska ishrana isključuje proizvode životinjskog porekla, što znači da ne sadrži holesterol. Međutim, razni faktori utiču na nivo holesterola u krvi, pa vegani i dalje mogu imati visok holesterol.

Obično to nije slučaj, čak istraživanja povezuju vegansku ishranu sa brojnim zdravstvenim koristima, uključujući smanjen rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Međutim, na nivo holesterola mogu da utiču genetski faktori, nivo fizičke aktivnosti i kvalitet ishrane.

Neki veganski proizvodi su visoko prerađeni i sadrže velike količine šećera, trans masti i razne aditive. Često u njima ima dosta kokosovog ili palminog ulja, prirodno bogatih zasićenim mastima. Uključivanje ovih ulja u vegansku ishranu može povećati nivo LDL holesterola, posebno ako se konzumiraju u velikim količinama.

To se događa i ako je u ishranu uključeno mnogo pržene i prerađene hrane, a i veganski deserti i sirevi mogu da sadrže delimično hidrogenizovana ulja, koja mogu da povećaju nivo holesterola.

Ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom takođe može dovesti do povećanja nivoa holesterola, jer se neiskorišćene količine pretvaraju u masti, a one utiču na holesterol.

hrana salata.jpg
Shutterstock  

Neki pojedinci imaju genetsku predispoziciju koja se zove porodična hiperholesterolemija. To utiče na način na koji telo obrađuje holesterol, dovodeći do visokih nivoa LDL holesterola u krvi, bez obzira na navike u ishrani.

Čak i uz vegansku ishranu, sedentarni način života može negativno uticati na nivo holesterola. Redovna fizička aktivnost može povećati nivo lipoproteina visoke gustine (HDL), poznatog kao "dobar" holesterol, koji pomaže u uklanjanju holesterola iz krvotoka, čime se poboljšava zdravlje srca.

Takođe, prekomerno konzumiranje alkohola može povećati nivo triglicerida. I druga zdravstvena stanja mogu da poremete normalnu ravnotežu i obradu lipida u krvi, kao što su hipotireoza i hronična bubrežna bolest.

Održavanje zdravih nivoa holesterola je ključno za kardiovaskularno zdravlje i opšte blagostanje. Dok genetika može igrati ulogu u nivou holesterola, životne navike imaju značajan uticaj.

Neke preventivne mere koje mogu pozitivno uticati na nivo holesterola uključuju:

  • Ishrana: Prioritet treba dati ishrani bogatoj celovitim namirnicama, uključujući voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove i semenke, i smanjiti unos prerađene hrane bogate zasićenim i trans mastima, šećerima i natrijumom.
  • Ravnoteža u unosu masti: Birajte zdrave masti kao što su avokado, maslinovo ulje i laneno seme i budite oprezni sa hranom bogatom zasićenim mastima, poput kokosovog i palminog ulja.
  • Redovna fizička aktivnost: Bavite se najmanje 150 minuta umerenog aerobnog vežbanja ili 75 minuta intenzivnog vežbanja nedeljno. Uključite vežbe snage za sve glavne mišićne grupe najmanje dva puta nedeljno.
  • Izbegavanje duvana i ograničavanje alkohola: Ograničite unos alkohola na umerene količine – jedan piće dnevno za žene i dva za muškarce.
  • Praćenje nivoa holesterola: Redovno proveravajte nivo holesterola, krvni pritisak i nivo šećera u krvi kako biste na vreme otkrili potencijalne probleme.
  • Održavanje umerene telesne težine: Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost kako biste održali umerenu težinu.

Pročitajte i zbog koje popularne dijete može da poraste nivo holesterola u krvi.

BONUS VIDEO: 

HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere Kurir televizija