Posle obroka u kojima su zastupljeni kupus, kelj ili luk, ali i nakon poremećaja mikrobioma u našim crevima,gasovi mogu da postanu izuzetno smrdljivi. To se najčešće dešava kad preovlađuju metan i vodonik-sulfid.
Da biste se izborili sa ovim problemom, lekari savetuju da ishranom vratite ravnotežu mikroorganizama u stomaku, pre svega, uzimanjem probiotika. Potražite bogatije doze (sa bar 10 miliona bakterija), a uz to svakog dana uzimajte fermentisanu hranu. Redovno treba da pijete jogur i kefir, fermentisane mlečne proizvode koje ćete naći u svakoj samoposluzi.
Druga preporuka je kiseli kupus, najbolje domaći, jer će pasterizacija ubiti baš one mikroorganizme koji su vam potrebni. Polako možete da vraćate u svoj jelovnik i dobre izvore prebiotika - jabuke, ovas i banane, pa čak i crni i beli luk ali u malim količinama.
Promena mikrobioma može da potraje i mesecima, ali tome treba pristupiti s mnogo optimizma, jer će vam doneti opšte poboljšanje zdravlja.
Izvor: Lepa&Srećna