NE PRAVITE GRIMASE, VITILIGO NIJE ZARAZAN: Doktorka Jelena objasnila kako nastaju mrlje depigmentacije na licu i telu

Dr Jelena Stojković Filipović i Bojana Marković opisuju nastanak, simptome ali i psihološke posledice vitiliga.

Youtube / K1, Youtube / London Time

Svetski dan vitiliga bio je povod da se govori o nastanku i simptomima ove bolesti, kao i o iskustvima osoba koji je imaju.

Budući da je reč o oboljenju nejasnog porekla i da se u populaciji sreće dosta retko (1 do 2 odsto), ljudi imaju mnogo dilema u vezi s njim.

Ustanovljeno je da je u oko 30 odsto slučajeva vitiligo ima genetsko poreklo, dok ostali nemaju jasan uzrok - dolazi do razaranja melanocita i gubljenja pigmenta na delovima kože. Dr Jelena Stojković Filipović je, govoreći o vitiligu u emsiji Uranak K1, naglasila da je mogući uzrok stres, bilo fizičke bilo psihičke prirode. Često se javlja udružen sa drugim bolestima (dijabetes, bolesti štitne žlezde, Adisonova bolest) a moguće je i da je autoimuno oboljenje.

Vitiligo može da bude psihološki veoma opterećujuć, objašnjava Bojana Marković, predsednica Udruženja za borbu protiv dijabetesa Grada Beograda „Plavi krug“. "Zato imamo i grupu za podršku koja je zatvorena kako bi se članovi u njoj što bolje osećali. Lično mi ne smeta interesovanje nepoznatih ljudi, ali svi treba da znaju da drugima možda ne prija ako ih neko upadljivo posmatra, pravi grimase i tome slično", rekla je Bojana.