Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Beonjače i boja jezika otkrivaju bolest

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Tradicionalna kineska medicina ima jedinstven filozofski pristup u lečenju i specifičnu dijagnostiku – upravo njome se uspešno bavi doktor iz Kine Čen Tjenši koji već 13 godina živi i radi u Beogradu.

Izvor: Foto: Manga

Tragom informacije da doktor iz Kine Čen Tjenši već 13 godina u Srbiji uspešno leči ljude tradicionalnom kineskom medicinom posetili smo njegovu ordinaciju i, između ostalog, saznali da je važno lečiti organizam a ne samo jednu bolest.

Pre nego što smo koleginica i ja stigli u ordinaciju doktora Čena Tjenšia (48) nedaleko od Vukovog spomenika u Beogradu o njemu sam znao da je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Šangaju, da je pomogao mnogima u Srbiji, da uvek ima osmeh na licu i da ne priča mnogo. Dok me je pregledao gledajući u moj jezik, beonjače, mereći puls i pritiskajući prstima jednu tačku na vratu tražeći da kažem da li me boli ili ne, lako je postavio dijagnozu uz kratak komentar na ne baš sjajnom srpskom jeziku: „Zeludac, mali problem, moras malo da ojacas. Zdrav si“. Nakon toga prešao je u susednu prostoriju gde ga je čekao pacijent koji je imao zakazanu terapiju akupunkturom.

Merenjem pulsa ovaj doktor uočava da li pacijent ima problema sa srcem ili krvnim sudovima, pogledom u beonjače zaključuje kako mu rade krvni sudovi u mozgu, dok boja jezika odražava opšte stanje organizma, imunitet ili sklonost ka težim oboljenjima. Bela boja objašnjava slab imunitet i umor, crven jezik sklonost srčanim oboljenjima, dok je ružičast jedan od znakova zdravog organizma.

- Kineska medicina ne leči bolest već čoveka i ona vidi ljudsko telo kao univerzum sa više povezanih sistema. Organizam je zdrav kad su u ravnoteži dok nesklad jina i janga (energija koje se u organizmu smenjuju) izaziva bolesti. Nijedna bolest nije izolovana sama za sebe pa bolovi spoljašnjih mogu da daju signal da nešto nije u redu sa unutrašnjim organima. Zbog toga ne treba lečiti pojedinačno bolest ili organ već čitav organizam. Ako vas, na primer, boli mišić treba da lečite slezinu - objašnjava doktor Čen i dodaje da se njegova terapija sastoji od tretmana akupunkturom i masaža, odnosno akupresure kao i korišćenja čajeva. Pet glavnih organa po drevnom kineskom učenju su: srce, pluća, jetra, bubrezi i slezina. Jetra je majka srca, želudac sin, a bubreg neprijatelj.

Na sledećoj strani pročitajte više o masažama koje primenjuje doktor Čen.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije