Istraživanje sprovedeno u SAD koje je objavljeno u januaru 2013. godine pokazalo je da je konzumiranje dijetetskih napitaka sa veštačkim zaslađivačima povezano sa većim rizikom od depresije.
U istraživanju nije utvrđen uzrok ove pojave, ali pokazalo se da je uzimanje kafe dovodilo do smanjenja ovog rizika. U proseku su osobe koje su dnevno pile četiri šoljice kafe imale 10 odsto manje šanse za dijagnozu depresije tokom desetogodišnjeg posmatranja. Nasuprot tome, ispitanici koji su dnevno pili četiri čaše gaziranih napitaka ili sokova sa veštačkim zaslađivačima imali su za trećinu veći rizik da će im biti dijagnostikovana depresija.
Međutim, dijetetičari naglašavaju da su veštački zaslađivači temeljno ispitani i da je precizno definisana bezbedna količina. Tako, na primer, aspartam možete konzumirati u količini od po 50mg po kilogramu telesne mase. Ovaj zaslađivač se često koristi pri proizvodnji bezalkoholnih pića, a dozvoljena količina "pokriva" oko 19 limenki za odraslog čoveka.
Daleko poznatiji veštački zaslađivač - saharin - koji je u upotrebi još od 1878. godine, bio je nekoliko decenija u "nemilosti" jer su istraživanja pokazala neku korelaciju između njegovog konzumiranja i razvoja tumora u bešici kod pacova. Međutim, kasnije studije su pokazale da je to oboljenje nastajalo zbog specifične metaboličke obrade karakteristične za ove glodare, pa je etiketa koja upozorava na potencijalnu opasnost uklonjena sa pakovanja saharina 2000. godine. Aktuelna regulativa dozvoljava konzumaciju 5mg saharina po kilogramu telesne težine.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.