Svake godine u svetu 18,6 miliona ljudi umre od bolesti srca i krvnih sudova, a ovaj loš trend je u porastu. Procenjuje se da će do 2030. godine taj broj iznositi čak 23 miliona. Poznato je koliko zdrave navike mogu da sačuvaju srce, a varijacije u temperaturi vazduha su dodatna opasnost za zdravlje celokupnog kardiovaskularnog sistema. Posebno su pogođeni hronični bolesnici koji su poslednjih nekoliko dana tražili pomoć lekara Urgentnog centra. U poslednja 24 časa registrovano je oko 150 pregleda.

"Najčešći simptomi su tipa malaksalosti, gušenja, niskog pritiska, česte vrtoglavice i nesvestice, bol u grudima, odnosno infarkt srca, to je sezonski, nešto što je apsolutno svaki dan prisutno", rekao je za RTS kardiolog Urgentnog centra profesor dr Predrag Mitrović.

„Кad je došlo toplo vreme, dešava se ono što se dešava svake sezone, krvni sudovi se šire zbog toplote, i dolazi do sniženja krvnog pritiska. Hronični bolesnici koji uzimaju lekove, znaju to nekada i sami da regulišu, smanje doze lekova, ali ima onih koji to ne znaju, a ima i pacijenata koji to prvi put doživljavaju, koji su zatečeni takvom reakcijom, tako da sada imamo tu sezonsku varijaciju krvnog pritiska koja nije vezana za ono vreme kada se menja svaki dan“, dodao je profesor Mitrović i istakao da su infarkti prisutni u broju od deset do 15 dnevno, i to obično kod hroničnih bolesnika.

Kardiolog o promeni vremena i zdravlju srca i krvnih sudova
Foto: Shuttersock 

"Sad imamo manje onih koji ne znaju da imaju koronarnu bolest, sa stabilizacijom vremenskih prilika, stabilizuju se i ta neka iznenađenja kada je srce u pitanju, ali taj broj je standardan, i nije povećan. Sada će ponovo, krvni pritisak, kada bude u petak naoblačenje, kao što su rekli, imaćemo ponovo skok sniženja krvnog pritiska, vratićemo se na ono što je pilo pre 10 do 15 dana, ali u svakom slučaju savetujemo pacijentima da uzimaju terapiju i da, kada dođu te promene vremena ponovo, ostanu u kući koliko mogu, da klimatizuju svoje prostorije, da unose tečnost, što je jako bitno kada je ovakva temperatura“, kaže prof. dr Mitrović i upozorava da su malaksalost, gušenje, bol u grudima i bol u vratu koji se širi ka ramenima, simptomi zbog kojih se obavezno treba javiti lekaru.

Tekst: Lepa&Srećna