Spremna je prva ruska vakcina protiv korona virusa, koju su napravili vojni eksperti i naučnici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, izjavio je 21. jula 2020. godine zamenik ruskog ministra odbrane Ruslan Calikov, preneo je Tanjug.

On je rekao da su specijalisti i naučnici Nacionalnog istraživačkog centra obavili poslednje provere i testiranja, da su svi dobrovoljni primaoci nove vakcine razvili imuni odgovor na korona virus i da se dobro osećaju.

„Mogu da kažem da je prva vakcina protiv korona virusa - spremna”, rekao je Calikov u razgovoru sa novinarima listova Fakta i Argument, prenosi TAS.

Kroz medije se prenosi i tvrdnja da neki pripadnici ruske poslovne i političke elite već primaju eksperimentalnu vakcinu još od aprila 2020. godine. 

Istraživački institut Gamaleja, kojeg finansira državni investicioni fond a podržava i Ministarstvo odbrane prošle nedelje je završilo prvu fazu proba na vojnom osoblju. Institut još nije objavio rezultate svoje studije, u koju je bilo uključeno oko 40 osoba, ali je poznato da je početa sledeća faza testiranja, na još većoj grupi.

Pres odeljenje ovog Instituta nije još izdalo nikakvo saopštenje, a portparol Kremljina Dmitrij Peskov, koji se oporavio od korona virusa kojim je zaražen u maju, tvrdi da ne zna ime nijedne osobe koja je primila "gamaleja" vakcinu.

Navodno su ovu vakcinu primili neki tajkuni, ali i vladini zvaničnici. 

Izvor: Lepa&Srećna