Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO TRAJE IMUNITET POSLE KORONA VIRUSA: koliko traje imunitet pacijenata koji su preboleli COVID-19

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dve nove studije sprovedene nad pacijentima koji su se oporavili od korona virusa pokazale su da su oni vrlo brzo izgubili antitela, prenosi Yahoo.

Jedna studija pokazala je da je 10 odsto pacijenata hospitalizovanih u Kini izgubilo antitela već par nedelja nakon što su se oporavili. Ova studija objavljena je u časopisu medRxiv i još uvek nije recenzirana, a nadgledala je 1.500 pacijenata iz Vuhana.

Pored ovog rezultata, pokazalo se i da je svega 5 odsto zdravstvenih radnika imalo antitela, uprkos činjenici da su mnogi od njih već preležali korona virus.

Činjenica da jedan u 10 pacijenata tako brzo gubi antitela znači da teško da će se pronaći vakcina koja nudi dugotrajnu zaštitu protiv ovog virusa, primećuju naučnici.

Druga studija, objavljena u naučnom časopisu Nature Medicine (Prirodna medicina), uporedila je dve grupe zaraženih u okrugu Vanžu u Kini u toku februara.

Praćeno je stanje 37 pacijenata koji su bili asimptomatični i 37 pacijenata koji su imali teške oblike infekcije. Ispostavilo se da 40 odsto onih iz asimptomatične grupe nije imalo antitela već posle dva do tri meseca, dok 13 odsto onih iz teže grupe nisu imali antitela.

Tekst: T. G.

Izvor: Blic

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

deda Mile

Prisutnost antitela nije merodavna. Posle prelezane infekcije telo je naucilo da proizvodi antitela u buducnosti kad i ako ustreba, dozivotno a ne da ih cuva kao na polici da bi ih nabedjeni strucnjaci merili.

Najnovije