Hrana utiče na dejstvo lekova u telu, to lekari znaju već duže vreme, piše Lepa & Srećna.

Međutim, otkriće da čak i male promene u ishrani mogu značajno da promene učinak terapije kod pacijenata obolelih od raka šokiralo je istraživače.

"Kad smo prvi put videli kako uvođenje jedne jedine aminikiseline u mikrobiom organizma može da pretvori jedan lek u pravi otrov, nismo mogli da verujemo svojim očima", kaže dr Ajlin O’Rurke, sa Univerziteta u Virdžiniji.

"Trebalo je izvršiti na stotine eksperimenata kojima smo ustanovili vezu između dijete, mikroba, leka i procesa u organizmu da bismo otkrili šta se dešava", objašnjava dr O’Rurke.

Naime, u ljudskom telu živi više od hiljadu različitih vrsta mikroorganizama i svi oni igraju vrlo aktivnu ulogu u preradi hrane koju pojedemo i hranljivih sastojaka koje apsorbujemo.

Promene u režimu ishrane utiču na zdravlje tih mikroorganizama pa se zato menja i način apsorpcije hrane ali i lekova!

Komplikovanim istraživačkim postupcima, otkriveno je da promene u ishrani mogu da povećaju toksičnost hemioterapijskih lekova čak i do sto puta!

Konkretno, samo jedan miligram aminokiseline serin može da uništi ogroman broj mikroorganizama. Kada pacijent prima hemioterapiju, narušena ravnoteža mikrobioma pretvara lek u pravi otrov.

Ova aminokiselina je inače prisutna u mesu, ribi, soji i drugim mahunarkama i potrebna je za normalno funkcionisanje zdravih organa.

Međutim, kad se pacijentima obolelim od karcinoma prepiše hemioterapija, neophodan je dodatni oprez. Istraživači kažu da se može očekivati da - uz sve lekove - uskoro bude prepisana i posebna ishrana koje pacijenti treba strogo da se pridržavaju.

Izvor: Lepa&Srećna