Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORONA NA LETOVANJU U GRČKOJ 2020: koliko košta karantin ako se neko razboli u hotelu

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ko se sprema da tokom leta 2020. godine provede godišnji odmor u Grčkoj sigurno treba da uzme u obzir nove propise grčkih vlasti.

Prema njima, ako se u nekom smeštajnom objektu - hotelu, vili, apartmanu ili studiju bilo ko razboli od korone, svi gosti koji tu borave moraće da ostanu u karantinu, čak i ako nisu zaraženi.

Povezane vesti

Pritom, prinudni karantin će morati da plate iz svog džepa (150 evra po danu), što im može izaći čak i deset puta skuplje od uplaćenog letovanja. Oni koji budi pokušali da pobegnu iz izolacije rizikuju da završe u zatvoru!

Naime, prema grčkim merama koje su na snazi, svaki objekat u kojem se registruje makar jedan oboleli od korona virusa odmah se zatvara i postaje karantin za sve koji se u njemu u tom trenutku nalaze, a izolacija traje punih 14 dana.

Kako osiguravajuće kuće ne pokrivaju ovaj rizik na putovanju, za svaki dan proveden u izolaciji srpski turista moraće da plati 150 evra vlasniku objekta i za lekarski nadzor. To znači da će dvonedeljni karantin, po osobi, koštati čak 2.100 evra!

Postoji i mogućnost da turista na letovanju i sam dobije ovaj virus, što znači da će morati da plati i dodatnih nekoliko hiljada evra za lečenje jer ni tu stavku zdravstveno putno osiguranje ne pokriva.

Ako se u hotelu ili apratmanskom objektu bilo ko razboli od korona virusa, svi gosti moraće u izolaciju od 14 dana, koju će sami plaćati i to čak 150 evra po svakom danu!

Gde zaraženi turista ide u karantin

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže da još nije jasno da li će zaraženi turisti biti deportovani u karantin u svoju zemlju ili će biti izolovani u Grčkoj.

- Ima još procedura koje treba da se uspostave. Postoji mogućnost da turista bude vraćen u svoju zemlju u karantin, ali mislim da je verovatnije da će u karantinu biti na destinaciji na kojoj se nalazi - kaže Seničić.

On tvrdi da će agencije voditi računa o bezbednosti putnika, odnosno da će naći način da zbrinu one kojima se tokom putovanja dogodi da se razbole od COVID-19.

Da li putno osiguranje pokriva trošak lečenja od korona virusa

Mi nikome ne možemo da zabranimo da putuje, ali savet je da se ostane u zemlji jer je mnogo bezbednije - dr Zlatibor Lončar.

 - Takvi slučajevi nisu uključeni u zdravstveno osiguranje osiguravajućih kuća. Nigde u svetu u putno osiguranje nisu uključeni ni korona ni SARS, ni HIV.

Sve osiguravajuće kuće pokrivaju aktivnosti do sumnje na korona virus, pa i samo testiranje na njega.

Međutim, kada se ustanovi da je u pitanju korona, onda to više nije njihova nadležnost.

Problem nastaje oko karantinskih troškova jer su zakupi hotela jako skupi i troškovi bi se kretali između 100 i 150 evra dnevno po čoveku, plus sve analize - napominje Seničić.

S druge strane, Grčka je najavila i da će na plažama od 1.000 kvadrata moći da boravi svega 40 turista, a zaposleni će morati da prebrojavaju ljude.

Razmak od suncobrana do suncobrana mora biti četiri metra.

Ispod suncobrana na oko 515 grčkih plaža mogu biti po dve spojene ležaljke, a policija će rasterivati turiste sa svih divljih plaža.

Povezane vesti

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar kaže da je za naše građane najbezbednije da ove godine odmor provedu u našoj zemlji. 

- Ukoliko evropske zemlje uvedu obavezu zdravstvenog pasoša, omogućićemo našim građanima koji žele da putuju da obave testiranje na korona virus, ali će to to morati da plate.

Mi nikome ne možemo da zabranimo da putuje, ali savet je da ostanu u zemlji. To je mnogo bezbednije za njihovo zdravlje i sigurnije zato što virus i dalje cirkuliše - kaže ministar Lončar.

Izvor: Srbija danas

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije