Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da više od nedelju dana koristi hidroksihlorokin, lek za malariju, kako bi sprečio da se zarazi koronavirusom.

„Koristim ga poslednjih nedelju i po dana. Jednu pilulu svaki dan”, rekao je juče Tramp novinarima, preneo je Tanjug.

Tramp je ranije promovisao upotrebu hidroksihlorokina kao mogućeg način lečenja korona virusa, uprkos upozorenjima zdravstvenih radnika.

Nijedna studija do sada nije dokazala da hidroksihlorokin ima pozitivan efekat na zaražene pacijente, a američka Agencija za hranu i lekove upozorila je da se taj lek ne daje obolelima od koronavirusa izvan bolnica i kliničkih ispitivanja.

Novi dokazi ukazuju da ovaj lek protiv malarije - ne samo da nije efikasan u prevenciji - već može i da značajno poveća rizik od smrti za neke pacijente.

Stručnjaci upozoravaju da i hlorokin i hidrohlorokin može da dovede do ozbiljnih srčanih tegoba.

Kod osoba koje su već zaražene korona virusom i imaju jake simptome bolesti, primenjuju se kombinovane terapije ali obavezno pod nadzorom lekara.

Jogen Kanti, vanredni profesor Univerziteta Mičigen, kaže da se već pokazalo kako kobinacija hidrohlorokina i azitromicina može da izazove artimiju srca.

"Zbog poremećenog srčanog ritma, bilo da se on ubrzava ili usporava, moguć je i smrtni ishod naročito ako pacijent već ima neko srčano oboljenje", kaže profesor Kanti.

U mnogim bolnicama u Americi lekari su prestali da daju hlorokin obolelima od COVID-19, a primaju ih samo pacijenti uključeni u kliničke studije ovog leka.

Mnogi lekari traže da američka Agencija za lekove i hranu poništi dozvolu za upotrebu ovog leka protiv korona virusa i tako suzi njegovu primenu na ranije indikacije.

Široka upućenost u postojanje hlorokina bez udubljivanja u kompletne informacije koje mediji neprekidno nude dovodi i do proizvoljnog uzimanja leka kao preventive.

Ovo je, možda, jedna od najopasnijih stvari jer dovodi do potpuno lažnog osećaja zaštićenosti.

Tako Vašington Post piše o protestima protiv karantina i susretu učesnika sa lokalnim novinarima. Dok je novinar pokušavao da održi fizičku distancu, jedan protestant je trčao za njim i vikao "Ja sam dobro, ja uzimam hidrohlorokin".

Predsednik Donald Tramp je jedno vreme prestao da govori o ovoj terapiji i zato je njegovo novo otkriće da i sam pije taj lek ponovo uzbunilo čitavu američku ali i svetsku javnost.

Izvor: Lepa&Srećna