Od početka epidemije korona virusa, procedure i pravila u vezi sa testiranjem i pregledima su se često menjala.

To je, pre svega, zavisilo od toga odakle dolaze zaraženi, šta je aktuelni najvažniji cilj testiranja i kakve su epidemiološke mere za suzbijanje širenja COVID-19 u tom trenutku bile na snazi, piše Lepa&Srećna.

Tako je prvobitno najviše testirano onih koji su imali izražene simptome a vraćali se iz područja zahvaćenih korona virusom.

Zatim se fokus pomerio i na one koji su bili u kontaktima sa zaraženima, jer je cilj epidemiologa bio da utvrde da li se i dalje samo "uvoze" slučajevi iz inostranstva ili je možda počela i lokalna transmisija  virusa.

U to vreme, bilo je obavezno da se građani sa simptomima korona virusa i oni koji su imali kontakte sa zaraženima prvo jave epidemiologu, koji bi ih onda upućivao na odgovarajuće mesto, najčešće institut javnog zdravlja ili Infektvnu kliniku.

U međuvremenu, bilo je započeto i formiranje malih "korona ambulanti" u  svim domovima zdravlja kako bi primarna zaštita mogla da preuzme teret sa epidemiologa.

Ovi "kovid centri", kako ih često zove dr Predrag Kon, u potpunosti su opremljeni do početka aprila, pa je sada uspostavljen novi sistem rada. 

Direktorka Instituta Batut dr Verica Jovanović, učestvujući u večernjoj emisiji na TV Prva 5. aprila 2020. godine, govorila je detaljno o proceduri od prvih simptoma do moguće hospitalizacije.

"Svi koji imaju simptome treba sada da se jave u svoj Dom zdravlja", rekla je dr Jovanović. "Tu će biti obavljene laboratorijske analize krvi, pre svega sedimentacija i leukocitarna formula, a po potrebi se snimaju i pluća."

Ono što je važno, to je da građani znaju da će im u domu zdravlja biti uzet uzorak za test - ali da se samo testiranje - odnosno - analiza uzorka - ne radi u domu zdravlja. Naime, uzorci se moraju transportovati u neku od validiranih laboratorija gde će analiza biti završena.

Znači, kada lekari koriste izraz testiranje, ponekad se to odnosi samo na fazu uzorkovanja - tojest, uzimanja brisa grla i nosa.

U pitanju je, zapravo, bris iz nazofaringsa, a kako se on uzima pročitajte OVDE.

Rezultati se, prema rečima dr Jovanović, sada čekaju 12 do 24 sata.

U međuvremenu, osoba se vraća kući i veoma je važno da bude u potpunoj izolaciji dok ne stignu rezultati. 

Ako su rezultati pozitivni, u zavisnosti od težine simptoma biće upućena na dalje lečenje.

Izvor: Lepa&Srećna