"Ako imate lake simptome bolesti i sumnjate na korona virus, ne znači da zbog policijskog časa ne smete da idete kod lekara!" Ovo je naglasio dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu, na konferenciji za medije 4. aprila 2020. godine, koju je direktno prenosila RTS. 

"Naprotiv, treba da se što pre da se jave lekaru, jer što se pre javite, moguće je da se kod obolelih razvije laka klinička slika", rekao je dr Stevanović, piše Lepa&Srećna.

Kod obolelih sa srednje teškim simptomima, lečenje traje 2 do 4 nedelje, a kod onih sa teškom kliničkom slikom, lečenje traje i duže od 8 nedelja.

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 645 osoba od kojih je 148 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 1046 pacijenata, od toga njih 69 je na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 89 pacijenata.

Na Sajmu je 69 pacijenata testirano, od kojih je 38 bilo negativno.

Oni će u narednih 48 sati ponovo biti testirani i ukoliko rezultat i drugog kontrolnog testa bude negativan, biće otpušteni kućama.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 6.401 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i novih pet (5) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 44.

Preminulo je pet (5) osoba muškog pola, prosek njihovih godina je 63,2 i svi oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu bolesti.

Na pitanja u vezi sa pacijentima koji su smešteni na Sajmu, a koji su negativni na poslednjem testu na virus korona, dr Stevanović je objasnio da su svi dobili obaveštenja o svom zdravstvenom stanju po izlasku iz bolnice gde su testirani.

Njihovo sledeće testiranje se planira u skladu sa njihovim simptomima, u roku od 7 do 12 dana posle uspostavljanja dijagnoze. Kada prvi put dobiju negativan test, kako je slučaj sa pacijentima sa Sajma, oni moraju ponoviti test u roku od 24 do 48 časova.

Oni koji budu negativni biće pušteni kući, gde su obavezni da provedu još dve nedelje u samoizolaciji.

Izvor: Lepa&Srećna