Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRVATSKI EPIDEMIOLOG OBJASNIO ITALIJANSKI SCENARIO KORONA VIRUSA: dve nedelje odlaganja odnele su hiljade života

U Evropi je, verovatno, došlo do preranog opuštanja vezanog za COVID-19, upozorava epidemiolog Rudan. Ali kod svakog nepoznatog virusa, prerano opuštanje je vrlo opasno, kao što će se kod COVID-19 kasnije i pokazati.

  Izvor: Foto: Profimedia

"Kako je moguće da Italija danas ima gotovo 85.000 zaraženih i više od 9.000 umrlih?

Ili da Španija ima 72.000 zaraženih i više od 5.600 umrlih, a Francuska gotovo 33.000 zaraženih i 2.000 umrlih?

Ili da se čak i Švajcarska, koju bi svako očekivao da vidi među najuspešnijim zemljama bilo koje svetske lestvice, moglo dogoditi da se zarazi već 13.250 osoba, a umre ih 240, uz još 203 kritično bolesne osobe?

Uzroci toga postaju, ipak, sve jasniji nauci", piše ugledni hrvatski epidemiolog Ivan Rudan za Večernji list.

Prenosimo vam najbitnije delove teksta.

"Najpre, u Evropi je verovatno došlo do preranog opuštanja vezanog za COVID-19.

Dotadašnji razvoj epidemije je krajem februara već bio potpuno nalik onom prethodno viđenom za SARS i MERS. I tada je bilo suzbijano primarno žarište, a u više od 25 zemalja virus je zatim bio zaustavljen na prvoj liniji odbrane. 

Krajem februara 2020. i za COVID-19 je već bilo jasno da će biti uspešno suzbijen u primarnom žarištu, Vuhanu. Takođe je već bio zaustavljen na prvim linijama odbrane u još tridesetak kineskih provincija i okolnim državama u Aziji. Zatim su, 28. februara, objavljene i prve procene stopa umiranja koje su govorile da se radi o bolesti sa stopom umiranja znatno nižom od one za SARS i MERS.

Tada je bilo razumno očekivati da bi se epidemija uskoro mogla zaustaviti.

Svetska zdravstvena organizacija odlagala je zbog toga proglašenje pandemije do 11. marta, a i svetske berze narasle su od 27. februara do 3. marta za oko 10 odsto.

Ali kod svakog nepoznatog virusa prerano opuštanje je vrlo opasno, kao što će se kod COVID-19 kasnije i pokazati.

  Izvor:

Foto: Centar Rima, 2. aprila 2020. godine

Drugo, na naplatu je došao ležeran odnos italijanskih vlasti i Evropske unije na fenomen masovnog useljavanja kineskih radnika u severnu Italiju.

Oni su tamo danonoćno radili u tekstilnoj industriji, proizvodeći modne artikle, kožne torbe i cipele s brendom "Made in Italy".

Neke procene govore da je Italija dozvolila možda i do 100.000 kineskih radnika iz Venzoa i Vuhana, koji se nalaze južno i zapadno od Šangaja, da rade u tim fabrikama.

Moguće je da su neki od njih tamo bili i ilegalno. Kao rezultat ovakvog razvoja zbivanja, uvedeni su i jeftini direktni letovi između Vuhana i Milana. O ovom je fenomenu za poznati časopis "The New Yorker" pisao novinar D. T. Maks još u aprliu 2018. godine.

Nakon povratka s kineske Nove godine sredinom februara, italijanske vlasti su u svojoj "prvoj liniji odbrane" na aerodromima strogo proveravale ove radnike.

Ali među njima se to pročulo, pa su neki počeli da ulaze u Italiju zaobilazno, preko drugih aerodroma u EU gde kontrole nisu bile tako stroge. Tako su iza leđa italijanskoj "prvoj liniji odbrane" verovatno pokrenuli epidemiju COVID-19 koja je u prvim nedeljama ostala neprepoznata.

Treće, mnogi zaraženi iz severne Italije provodili su vikende na evropskim skijalištima.

Iako ne znamo hoće li toplije vreme zaustaviti transmisiju koronavirusa, ono što možemo pretpostaviti je da mu je hladnoća pomogla u širenju. Zato su evropska skijališta krajem februara i početkom marta postala pravi rasadnici koronavirusa. Na taj se način pojavio veći broj zaraženih iza prvih linija odbrane u Francuskoj, Švajcarskoj, Španiji, Belgiji, Austriji, Danskoj i Portugalu. Njihove su prve linije epidemiološke odbrane bile usmerene na avionski prevoz iz Azije, a ne na vlastite povratnike sa skijanja, gde zaista niko ne bi očekivao velik broj Kineza iz Vuhana.

Četvrto, za rani razvoj epidemiološke situacije u svakoj državi jako je važno u kojoj se podgrupi stanovništva virus počeo širiti.

Severna Italija ima vrlo veliki broj jako starih ljudi.

U ranoj fazi epidemije, virus se počeo širiti u bolnicama i domovima penzionera. Oni nisu imali ni približno dovoljne kapacitete za pomoć teškim slučajevima. Među već bolesnim, starim i imunološki oslabljenim ljudima virus se širio lakše i brže, i imao znatno veću stopu umiranja.

  Izvor:

U nekim drugim državama većina je obolelih u ranoj fazi, pak, bila u dobi između 20 i 50 godina, bili su povratnici sa skijanja ili poslovni ljudi. Stoga takve zemlje imaju znatno manju stopu umiranja među prvim zaraženima.

Peto, i najvažnije za razumevanje današnje situacije u Italiji, moralo je biti nesnalaženje italijanskih epidemiologa u praćenju matematičkih parametara epidemije, ili možda njihova nedovoljno jasna komunikacija opasnosti prema vlastodršcima u severnoj Italiji, ili pak neodlučnost vlastodržaca u donošenju mera izolacije za stanovništvo.

Teško je u ovom trenutku znati koji je od ta tri uzroka najvažniji, a moguća je i kombinacija svih.

Međutim, objasniću prirodu propusta, jer on u najvećoj meri objašnjava strašne brojke o kojima iz dana u dan slušamo iz Italije. Da bismo razumeli priču o tragediji u Italiji, trebalo bi se najpre vratiti u Vuhan.

Kad je tamo izbila epidemija, Kinezi su prvo morali da izoluju virus, da razviju dijagnostički test.

Za sve je to trebalo vremena, dok im se epidemija brzo širila gradom.

Kada su počeli da testiraju na korona virus, od 18. do 20. januara imali su dvocifrene brojeve zaraženih koji su naizgled stagnirali. Nisu znali šta bi to moglo značiti. Ali, 21. januara je broj novozaraženih skočio na više od 100, a 22. januara na više od 200. To je bio jasan signal kineskim epidemiolozima da se dešava eksponencijalni rast broja zaraženih.

Tada više nisu imali šta da razmišljaju ni da čekaju. Ako virus probije prvu liniju odbrane - a Kinezi nju nisu ni imali, s obzirom da ih je epidemija zatekla - onda se aktivira mera karantina. Time se sprečava dalje širenje virusa i veliki broj obolelih koji raste eksponencijalnim rastom.

Nakon takvog naglog proglašenja karantina u Vuhanu, veliki epidemijski talas Kinezima je zapravo tek počeo da se pokazuje.

Svi koji su već bili zaraženi, počeli su idućih dana da obolevaju. Maksimalan dnevni broj novih zaraženih slučajeva dosegnut je 5. februara. Samo u tom danu registrovano je čak 3.750 novih obolelih u Vuhanu.

Upamtite, to znači da skok sa oko 125 na oko 250 registrovanih novozaraženih signalizira epidemiolozima da bi za 14 dana trebalo da očekuju vrhunac epidemijskog talasa, sa čak 3.750 novozaraženih u jednom danu.

Imajući to u vidu, pogledajmo sada reakciju Italijana na njihovu situaciju.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije