Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 GREŠKE SA MASKOM KOJE NE TREBA DA PRAVITE: dr Kon upozorava na štetne posledice po zdravlje

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zaštitna maska za nos i usta predstavlja jedan od glavnih instrumenata zaštite od korona virusa oko koje se, od početka epidemije, lome koplja stručnjaka i laika, piše Lepa&Srećna.

Uprkos brojnim odgovorima, pitanja kao da je svakog dana sve više, a na neka od njih je odgovorio i dr Predrag Kon, govoreći u jutarnjem programu TV Prva 2. aprila 2020. godine.

On je ponovio da je već decenijama poznat stav Svetske zdravstvene organizacije a(SZO) da za zdrave osobe, na otvorenom, ne postoji potreba da nose zaštitne maske.

Međutim, on je takođe istakao da su pre samo dva dana, iz Centra za kontrolu bolesti u Atlanti stigli oprečni stavovi kojima se preporuka SZO osporava. 

Zato on smatra da sada, u jeku epidemije, ne greše osobe koje nose masku kad su napolju. "Uputstva se menjaju onako kako se situacija razvija", rekao je on.

Na to naročito utiče povećanje broja osoba za koje ne možemo znati da su zaražene, ali osnovano sumnjamo da ih ima jer raste broj potvrđenih slučajeva.

Upozorio je i na opasnosti koje nastaju ako korišćene maske ne odlažemo ispravno.

Zato smo prikupili glavna aktuelna uputstva stručnjaka za korišćenje maski.

1. SLOBODNO KORISTITE MASKU I KAD STE NAPOLJU U DOBA EPIDEMIJE.

Pogrešno je da osećate stid i nelagodu ako želite da koristite masku i kad ste napolju. Treba da znate da preporuka "zdravim osobama ne treba maska" ne znači da ste zdravi samo ako nemate korona virus.

Ugroženo zdravlje imaju i svi oni koji pate od kardiovaskularnih bolesti - a takvih je u Srbiji više od 50 odsto, svi oni koji imaju dijabetes (a takvih je u Srbiji, u uzrastu od 20 do 78 godina više od 10 odsto), svi koji pate od astme, automunih oboljenja, poremećaja štitne žlezde, retkih bolesti, karcinoma...

Masku treba da imate i kad želite da uđete u nečiji auto ili kad bude ponovo uspostavljen sistem javnog prevoza i želite da uđete u autobus ili tramvaj.

Pošto masku treba da stavite dok ste kod kuće, čistim rukama, onda je jasno da ćete je imati i napolju - od kuće do nečijih kola, od kuće do doma zdravlja, od kuće do prodavnice... 

2. MASKA ŠTETI AKO SE NEPRAVILNO KORISTI I DAJE VAM LAŽAN OSEĆAJ ZAŠTITE.

Svedoci smo najrazličitijih primera pogrešnog korišćenja maski, pre svega zato što je ova zaštita nešto potpuno novo u našem svakodnevnom životu i treba da se na nju naviknemo.

Tako ćete videti i osobe na televiziji koji nose masku samo na ustima dok im je nos nezaštićen. To je veoma opasno, jer se pokazalo da je upravo nosna sluzokoža osetljiva za ulaz virusa korona.

Drugi pogrešan primer daju oni koji masku neprekidno pomeraju, postavljaju, vraćaju na mesto, ona im klizi, oni je vraćaju... kosa leti na sve strane, oni se trude da je uvuku pod lastiš maske, imaju masku ali trljaju oči... i sve to, veoma često, rukama u rukavicama.

Neophodno je da zapamtite da masku ne smete da kontaminirate rukama.

Treba da je postavite čistim rukama (ili rukama na koje ste upravo navukli čiste rukavice) i da je dobro učvrstite pre nego što izađete iz kuće ili pre nego što uđete u sredinu za koju niste sigurni da li je bezbedna.

Čim počnete da rukama u rukavicama dodirujete spoljašnje površine, one postaju potencijalno zagađene.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije