Brojevi korona virusa u Nemačkoj kriju veliku enigmu: zemlja ima 19.000 potvrđenih slučajeva i samo 68 smrtnih slučajeva, piše Lepa & Srećna. Naravno, izraz "samo" koristi se ovde samo u matematičkom smislu, jer je svaki smrtni ishod težak udarac, kako za porodicu, tako i za lekare koji se bore za živote obolelih.

Međutim, ako se pogledaju "suvi" brojevi, ostaje činjenica da je stopa smrtnosti u Nemačkoj od virusa COVID-19d 0,36%, znatno niža od one u Francuskoj (2%), Španiji (4%) i Italiji (8%)

Prvi razlog leži u činjenici da se u Nemačkoj uradi na hiljade testova. Ipak, Južna Koreja ima isto tako visok dijagnostički kapacitet, pa je ipak tamo stopa smrtnosti viša (1%).

Srbija ne radi toliko testova. U prvo vreme nije ni bilo potrebno, govorili su epidemiolozi, jer su oni bili svesni da prate samo "vrh ledenog brega". Ostalo je bez odgovora i pitanje da li bismo imali mogućnosti da obavimo više testiranja - u Nemačkoj obave 160 hiljada testiranja nedeljno!

Drugi razlog male stope smrtnosti u Nemačkoj proističe opet iz "matematike" ali one koja se odnosi na starost obolelih.

Nemačka ne samo da je uspela da otkrije mnogo slučajeva od samog početka epidemije, već je otkrila i više zaraženih mladih ljudi. A oni se bolje odupiru virusu, pa je i smrtnih slučajeva manje.

U tom smislu je stopa smrtnosti neizvesna, jer  tek kako epidemija napreduje, ona zahvata više starih.

U mnogim zemljama smo videli da se stopa smrtnosti vremenom povećava. To se dogodilo u Južnoj Koreji, gde su testovi iscrpni, a smrtnost se udvostručila: popela se sa 0,5% na 1,1% između 1. i 20. marta. Ako je epidemija u Nemačkoj počela kasnije nego u Španiji ili Italiji, to znači da broj smrtnih slučajeva mogao bi da se poveća.

U Nemačkoj se starost uzorka zaraženih objavljuje svakodnevno, tako da znamo da je prosek 47 godina i da je samo 20% pozitivnih na test starije od 60 godina. Ove brojke su slične onima u Južnoj Koreji, ali se veoma razlikuju od onih u Italiji, gde je prosečna starost zaraženih - koji su otkriveni - 66 godina (a čak 58% je starije od 60 godina).

Zašto je to važno? Zato što su stariji pacijenti COVID-19 slučajevi visokog rizika.

Tu  mogu biti od i uticaja prosečna starost stanovništa i generacijske razlike. U Italiji je naime 26 odsto stanovnika starije od 65 godina, dok je u Koreji takvih samo 14%. Ali u Nemačkoj je situacija skoro ista kao u Italiji, starijih od 65 godina je 25% odsto.

Treći razlog koji može biti od velikog uticaja je stil života. Neki podaci iz Kine govore da se i do 80 odsto inficiranih zarazilo u širim ili užim porodičnim zajednicama. Ako pogledamo broj osoba koji imaju između 30 i 49 godina koji još žive sa roditeljima, u Italiji je sličan procenat kao u Kini - više od 20 odsto. A u Nemačkoj ih je oko 10 odsto.

Srbija je i po ovom parametru, nažalost, u nepovoljnoj situaciji.

Izvor: Lepa & Srećna