Trka za lekom protiv novog korona virusa COVID-19 izbacila je u prvi plan više medikamenata koji su od ranije poznati naučnicima, piše Lepa & Srećna.

Jedan od njih koji će biti ponuđen Francuzima je hlorokin, lek protiv malarije koji je već decenijama na tržištu lekova.

U Kini se u ovom trenutku ispituje ili hlorokin ili njemu analogni lek hidrohlorikin u više od dvadeset kliničkih studija i to upravo na pacijentima zaraženim virusom korona COVID-19.

U Francuskoj su postignuti veoma dobri rezultati u klilničkoj studiji koju vodi profesor Didije Raul, direktor Mediteranske fondacije za infekcije u Marseju.

Posle samo 6 dana lečenja hidrohlorinom samo 25 odsto pacijenata je i dalje nosilo virus.

Kod onih koji nisu primili ovaj lek virus se zadržava u više od 90 odsto. 

Virusno opterećenje još je manje bilo kod onih koji su uz ovaj lek primali i antibiotik azitromicin.

Kako javljaju francuske laboratorije, 17. marta 2020. godine bile su spremne da ponude ogroman broj doza ovog leka kojim bi moglo da se leči 300 hiljada pacijenata.

Za sada se još čeka da ovi nalazi budu naučno publikovani. Međutim,  po rečima prof. Raula koji je upravo postao član posebnog naučnog tela za borbu protiv korona virusa u Francuskoj, ima puno argumenata da se primeni ovo veoma  jeftino lečenje.

U Kini, Iranu, Južnoj Koreji i Saudijskoj Arabiji se već koriste i hlorikin i hidrohlorikin, a tamo ih preporučuju svetski stručnjaci. 

Mnoge bolnice u Francuskoj već traže primenu takozvanog "marsejskog protokola" koji se preporučuje hospitalizovanim pacijentima.

Zanimljivo je da je britanska vlada nedavno dodala i hlorokin i hidrohlorikin na listu lekova čiji je izvoz zabranjen.

Izvor: Lepa & Srećna