Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KINESKA STUDIJA - KRVNE GRUPE I KORONA VIRUS: grupa 0 najotpornija, evo koja je pod najvećim rizikom od zaraze

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ljudi sa krvnom grupom A (II) najviše su podložni zarazi koronavirusom, dok su oni sa nultom krvnom grupom najotporniji, rezultat je istraživanja grupe kineskih naučnika koje je objavljeno na sajtu medRxiv.

Kineski naučnici pregledali su podatke 2.000 pacijenata iz bolnica u Vuhanu i Šenženu, uključujući više od 200 slučajeva sa smrtnim ishodom.

Prema njihovim podacima, među stanovnicima Vuhana njih 34 odsto ima krvnu grupu 0, 32 odsto tip A (II), 25 odsto B (III) i 9 odsto AB (IV).

Da bi došli do ovih podataka, naučnici su analizirali krv 3.700 građana Vuhana koji nisu zaraženi korona virusom.

S druge strane, najviše zaraženih stanovnika Vuhana (38 odsto) je onih sa A krvnom grupom, dok je 26,4 obolelih sa B krvnom grupom, a 25,8 odsto ima nultu krvnu grupu. Najmanje pacijenata, deset odsto, jesu oni sa AB krvnom grupom.

Da bi se došlo do precizne računice i statističke procene, ne mogu se prosto staviti u proporciju ovi brojevi.

Treba izvesti složene matematičke  operacije u kojima se posmatraju u odgovarajućim razmerama procenti obolelih i procenti zastupljenosti krvnih grupa u datoj populaciji u kineskim gradovima.

Prema njima, kaže se u istraživanju, najugroženiji su oni sa krvnom grupom A, dok je među onima sa nultom grupom srazmerno najmanje obolelih od virusa COVID-19.

Da bi proverili svoju teoriju, oni su uradili kontrolno istraživanje na 398 dodatnih pacijenata iz Vuhana i Šenžena i dobili isti rezultat.

Međutim, treba znati da sajt https://www.medrxiv.org/ objavljuje radove stručnjaka koji još nisu prošli naučnu proceduru opsežnih pregleda njihovih kolega i da se zato uvek moraju uzimati sa rezervom.

Prilagođeno sa: Kurir.rs/Tanjug

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije