Kad je reč o infekciji, bolesti pa i smrtnom ishodu od virusa korona, svi podaci govore da epidemija više utiče na muškarce nego na žene. Međutim, zdravstveni, a naročito socijalni i ekonomski efekti na žene će biti ogromni, piše Lepa  & Srećna.

Zato je važno da žene smanje sve rizike koje mogu.

Ovo je samo deo serije tekstova namenjenih borbi protiv korona virusa koje lepaisrecna.mondo.rs svakodnevno objavljuje.

1. PREKINITE RADIKALNE DIJETE

Prva odbrana tela od svake bolesti je imunitet. Da biste sačuvali imunitet, neophodno je da poštedite organizam od svakog stresa. Stres može da izazove svako naglo narušavanje ravnoteže organizma, kao što je gladovanje, redukcija ishrane, nespavanje, izbacivanje čitavih grupa namirnica iz organizma, piše Lepa & Srećna.

Dijete su, naravno, režimi ishrane koje uvode i žene i muškarci, ali ipak žene predominatno.

Tokom epidemije, prekinite radikalnu dijetu. To ne znači da treba da se prejedate, naročito ne da povećavate količinu šećera u ishrani, već da se hranite zdravo i izbalansirano.

Ne odlažite obroke. Naročito nemojte sebi dozvoliti da gladujete satima i doživite napad gladi negde van kuće, gde možda nećete biti u prilici da pojedete higijenski pripremljen obrok.

Prva iskustva sa epidemijom pokazala su da žene manje obolevaju od korona virusa, ali to ne znači da treba da svoje zdravlje ugrožavate eventualnim drugim poremećajima.

To se posebno odnosi na žene starije od 55-60 godina. Ako već imate neko drugo oboljenje, onda je korona virus i za vas veoma opasan.

2. OBEZBEDITE DOVOLJNO SNA I RELAKSACIJE

Prve studije pokazuju da, mada ima manje slučajeva žena obolelih od korona virusa, žene pokazuju veću zabrinutost i anksioznost zbog epidemije čak i ako niko od njihovih bližnjih još nije zaražen. Naravno, pre svega brinu za svoje ukućane.

Izvesni zaključci mogu da daju dodatan odgovor na pitanje - zašto je kod njih anksioznost veća. Prvo, žene su češće zadužene za male kućne nabavke, dok muškarci brinu o kapitalnim investicijama (renoviranje, automobil, nameštaj).

S obzirom na velika nerviranja uzrokovana pitanjima snabdevanja tokom epidemije, žene su pod daleko većim pritiskom. Sada to više nisu "sitne" nabavke, već planiranje nabavke za domaćinstvo za najmanje dve nedelje koliko može da traje eventualni karantin.

Drugo, žene su daleko brojnije među profesijama koje su u "prvoj liniji odbrane" ili stupaju u direktan kontakt sa potencijalnim nosiocima zaraze. One su brojnije kao medicinske sestre, farmaceutkinje, one su vaspitačice, učiteljice, nastavnice.  Kod kuće, one su pretežno posvećene nezi bolesnika.

Veoma je važno da tokom epidemije sebi obezbedite vreme odmora i opuštanja.

Od vaše snage može da zavisi zdravlje vaših ukućana.

PageBreak

3. PRILAGODITE OBLAČENJE  TAKO DA ODRŽAVANJE HIGIJENE BUDE ŠTO LAKŠE

Održavanje higijene tokom epidemije mora da bude pojačano. Birajte odeću od prirodnih materijala koji se lako mogu prati u mašini. 

Umesto štofanih pantalona i sakoa koje biste morali da nosite na hemijsko čišćenje, radije obucite pantalone i jakne od pamučnih materijala. Umesto vunenih džempera koje treba prati ručno, radije obucite džemper od mešavine - takva trikotaža se pere u mašini.

Modne detalje pojednostavite. Kožnu tašnu i kaiš zamenite aksesoarom od veštačke kože koju možete da obrišete krpom namočenom u sapunicu i isperete.

Poskidajte razne ukrasne priveske, kako sa tašni tako i sa ključeva - oni mogu postati rasadnici infekcije. Zadržite ključeve na jednostavnoj alci, tako da po ulasku u kuću možete da ih spustite pravo u umivaonik i operete vrućom sapunicom kao i ruke.

Ključ automobila ostavite na nekoj tacni čim uđete u kuću i, kad budete u mogućnosti, prebrišite i ključ i privezak alkoholom.

4. PRILAGODITE ŠMINKU I NEGU TOKOM EPIDEMIJE

Skratite nokte što više možete. Mnoge žene koje su naviknute na duže nokte osećaju neprijatnost zbog osetljivih jagodica na prstima ako nokte odseku sasvim kratko. Međutim, odsecite ih što kraće možete i pazite da ih uvek perete četkicom namenjenom samo za to.

Imajte na umu da ćete verovatno morati da često koristite rukavice, ne samo deblje, za čišćenje, već i tanke, za jednokratnu upotrebu. Nemojte dozvoliti da se probuše zbog noktiju i to u potencijalno infektivnoj situaciji.

Kad god izađete iz kuće, treba da pazite da ne dodirujete lice, oči, usne i nos prstima. Zato je veoma važno da frizura i šminka budu prilagođeni tako da ne morate ništa da popravljate dok ne budete u mogućnosti da ruke temeljno operete.

Obavezno pojačajte negu ruku. Naravno, koristićete rukavice kad god možete, ali pojačana higijena za koju su najčešće odgovorne žene izložiće kožu ruku jakoj dodatnoj iritaciji.

Nega kože nije samo pitanje lepote, već i zdravlja, jer su eventualne mikroskopske pukotine na koži kao "otvorena vrata" za infekciju. 

Zato uz uobičajenu kremu koristite i neku domaću mešavinu (na primer, malo kakao putera izmešanog sa maslinovim uljem), najbolje uveče pre nego što krenete na spavanje.

Nemojte pripisivati veliku važnost promenama u oblačenju i šminkanju. Imajte na umu da je ovo kratkoročno rešenje i da ćete se brzo vratiti svom uobičajenom stilu života koji vam najviše prija. 

5. NEMOJTE TRPETI NIKAKVO NASILJE NI U VANREDNOJ SITUACIJI

Kada se hiljade ljudi odjednom nađu kod kuće, u uslovima ograničenog kretanja, promenjenih životnih okolnosti i pojačane napetosti i stresa, dolazi do porasta nasilja u porodici.

Nažalost, prvi izveštaji nekih aktivista za zaštitu prava žena u Kini pokazuju da se to dogodilo tokom trajanja epidemije korona virusa. 

Nemojte dozvoliti da izolacija prekine vaše kontakte sa rođacima, kolegama i prijateljima jer ćete se osećati osetljivije nego inače. Bilo kakvo nasilje u porodici odmah prijavite, nemojte čekati "da epidemija prođe".

Tekst: K. Ivanović

Izvor: Lepa & Srećna