Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVAŽNIJA JE ZAŠTITA ZDRAVSTVENOG SISTEMA: najvažnije je usporiti zarazu, evo šta možete da uradite

Važno je da epidemiološka kriva ne eksplodira! Evo kako da doprinesete!

  Izvor: Foto: Lepa & Srećna

Očekujemo veći broj slučajeva i očekujemo veći broj težih slučajeva! Ovo su reči kojima se dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu obratio svim građanima 11. marta 2020. godine kada je je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju.

Generalni sekretar Tedros Adhanom izjavio je da je zabeleženo više od 118 hiljada u 114 zemalja širom sveta, a 4291 osoba je izgubila život.

"Pandemija nije reč koju treba koristiti olako ali ni nepažljivo. To je reč koja - ako je zloupotrebe - može da izazove nerazuman strah ili neopravdano prihvatanje da je borba završena, a to vodi nepotrebnoj patnji i smrti", rekao je generalni sekretar.

U danima i nedeljama pred nama, neophodno je da sve vlade i sva društva izgrade sveobuhvatnu strategiju kojom će sprečavati infekcije, spasavati živote i smanjiti udar.

Glavni zadaci su: spremiti se, otkrivati i lečiti zaražene, smanjiti transmisiju (prenos virusa) i neprekidno uvećavati znanja o zarazi korona virusom.

Povezane vesti

Lokalna transmisija - prenos infekcije među osobama koje nisu nigde putovale - jedna je od najvećih opasnosti koje epidemiolozi žele da izbegnu, a u kojoj svi treba da pomognu.

Svi možemo da damo svoj doprinos jednom od najvažnijih ciljeva - a to je - usporiti zarazu.

Virus se ne može u potpunosti zaustaviti, ali svaki, običan građanin može i mora da doprinese sprečavanju njegovog širenja i - što je najvažnije - usporiti ga.

Pogledajte pažljivo grafikon na slici!

Ako se zaraza širi brzo i ako zdravstveni sistem bude pod naglim pritiskom broja obolelih, dolazi do velike krize kakva se desila u Italiji  - to pokazuje ova crvena površina.

Povezane vesti

  Izvor:

Kod većeg procenta pacijenata može doći do teških stanja, a time i potrebe za intenzivnom negom, respiratorima, aparatima za disanje.

Drugi pacijenti, koji se lekaru jave zbog drugih - takođe urgentnih - stanja kao što su infarkt, moždani udar ili slično - takođe zahtevaju hitnu pažnju doktora.

Tada je neophodna stroga medicinska trijaža - pošto se nega ne može istovremeno ukazati svima, mora se izabrati onaj pacijent koji ima veće šanse da preživi.

Povezane vesti

Zato svaka briga o zdravlju pomaže da ne postanete pacijent više, da ne budete novo opterećenje već da neki lekar ima sekund više koji može biti potreban baš nekom vama bližnjem.

Na našem sajtu možete da pročitate mnogo informacija o tome kako vi lično možete da doprinesete smanjenju ove krivine na grafikonu - plavo polje označava kako se smanjuje pritisak na zdravstveni sistem ako se budemo svi ponašali odgovorno.

SVE O KORONA VIRUSU

Ovakva slika se već širi svim društvenim mrežama, uz haštag #FlattentheCurve (na engleskom "izravnaj krivu"), što bi u slobodnom prevodu i u ovom kontekstu znači "Uspori zarazu" ili "Uspori virus".

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije