Tuga, bes i žalost se ponekad nazivaju negativnim osećanjima a nekad kažemo da su ona samo "neprijatna", jer su sve emocije "naše" i ne mogu biti pozitivne ili negativne, piše Lepa & Srećna.

Međutim, nedavna studija je pokazala da su ova osećanja i te kako negativna kad je reč o njihovom delovanju na naše zdravlje ukoliko ih krijemo i potiskujemo.

U istraživanju opisanom u časopisu Psihosomatska medicina, učestvovali su ispitanici koji su pre kraćeg vremena doživeli gubitak bračnog partnera. Analizirani su načini njihovog prevazilaženja teških osećanja, a istovremeno su pratili analizu krvi i ustanovili veze sa jačanjem upalnih procesa u telu. 

Kod onih koji su izbegavali svoja osećanja, trudili se da ne misle o njima i, naročito, nisu govorili o njima slobodno i bez ustezanja, utvrđen je viši nivo citokina, materija koji služe kao markeri upala u telu.

"Upalni procesi se redovno vezuju za loše zdravstveno stanje", kaže profesor dr Kristofer Fagundes koji je bio vođa istraživanja. 

Mada smo svi ponekad pod utiskom da treba ignorisati ono što nas rastužuje ili brine, ipak istraživači kažu da je zdravije prihvatiti svoja osećanja i dozvoliti im da se izraze. To je bolje ne samo za naše psihičko već i fizičko zdravlje.

Ovo je posebno važno za žene koje se trude da prikriju svoja osećanja zbog kritika od okruženja da su "preosetljive" i suviše orijentisane na "negativno". One moraju naći način sa izraze emocije a ne da ih potiskuju, s tim što su najbolje tehnike za "otpuštanje" takvih stanja a ne konstantno vraćanje u mislima na neprijatne situacije u prošlosti.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna