Kineske provincije i opštine objavile su 30. januara 2020. godine da se više pacijenata zaraženih novim koronavirusom oporavilo i napustilo bolnice.

Četiri pacijenta koji su bila zaražena virusom u istočnoj kineskoj provinciji Đangsi oporavila su se i otpuštena su danas iz bolnica, dok je ranije izveštavano o oporavku tri slučaja, javlja Tanjug a prenosi Kurir

Džang Vei, stručnjak iz provincijskog štaba za hitne slučajeve i prevenciju i kontrolu epidemije Đangsija, izjavio je da je na osnovu analiza o izlečenim pacijentima, za oporavak ključno rano otkrivanje bolesti i pravovremeno lečenje.

Jugozapadna kineska provincija Sečuan izvestila je da se prvi pacijent u toj provinciji oporavio danas od nove upale pluća izazvane korona virusom.

Sečuanska provincijska uprava tradicionalne kineske medicine saopštila je da je pacijent, Jang Li (34), bio izolovan i lečen u bolnici u gradu Čengdu 11. januara.

Jangu je dijagnostikovan korona virus 10 dana kasnije.

On je bio lečen i tradicionalnom kineskom, ali i zapadnom medicinom tokom izolacije.

Pacijentkinja stara 57 godina izlečena je i otpuštena je danas iz bolnice u Hunanu, provinciji koja se graniči sa provincijom Hubei, epicentrom epidemije.

U Pekingu se lekar, koji je bio zaražen novim korona virusom nakon što je putovao u Vuhan, oporavio i napustio danas bolnicu.

To je bio peti slučaj u glavnom gradu Kine koji je izlečen i otpušten iz bolnice.

SVE O KORONA VIRUSU

Jedna od izlečenih je i medicinska sestra Guo Kin (38) iz Vuhana koja se zarazila na poslu, lečeći pacijente. Posle oporavka, vratila se poslu, a kolege su saopštile da su dirnute njenim potezom.

Saveti kineskih lekara za borbu protiv korona virusa

“Budite u svojim kućama barem dve nedelje u samoizolaciji a sa nama u bolnici kontaktirajte preko vi-četa gde možete postaviti bilo koje pitanje”, kaže Su Jing, direktor Bolnice za infektivne bolesti pokrajine Anhui.

Zbog straha od epidemije koronavirusa na godinu dana odloženo je Svetsko prvenstvo u atletici u dvorani koje je trebalo da se u martu održi u Nanđingu.

Kompanije Ikea i Google zatvorile su svoje kancelarije i predstavništva u Kini.

Svetske avio-kompanije i dalje obustavljaju ili ograničavaju saobraćaj sa Kinom, a među poslednjima koji su to učinili je i “Er Frans”.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog korona virusa, nakon što se broj obolelih za nedelju dana više nego deset puta povećao, javlja Tanjug a prenosi Kurir.

SZO je 30. januara uveče saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbegavanje nepotrebnog uplitanja u trgovinu i putovanja, prenosi Rojters.

AP navodi da proglašenje vanredne situacije obično podrazumeva da će se u sprečavanje širenja virusa uložiti više novca i resursa, ali bi moglo da navede vlade zemalja da ograniče putovanja i trgovinu sa pogođenim zemljama.

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je sinoć odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, usled sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja.

"Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljama", rekao je Gebrejesus na konferenciji za štampu u Ženevi.

On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Generalni direktor ZSO opisao je korona virus kao epidemiju bez presedana, koja je naišla na odgovor bez presedana i pohvalio Kinu da je preduzela izuzetne mere da zaustavi širenje virusa, preneo je BBC.

"Da budem jasan, ovo proglašenje ne predstavlja glasanje o nepoverenju u Kinu. Naša najveća briga je mogućost da se virus proširi u zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom", rekao je Gebrejesus i naglasio da SZO i dalje ima poverenje u sposobnost Kine da kontroliše epidemiju.

Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabeleženo u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava.

Većina slučajeva registrovana je kod osoba koje su doputovale iz kineskog grada Vuhana, gde je izbila epidemija.

Međutim, zabeleženo je osam slučajeva prenosa virusasa osobe na osobu, u Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i SAD.

Kina je prvi put obavestila SZO o slučajevima korona virusa krajem decembra. Do danas, ta zemlja je prijavila više od 7.800 slučajeva zaraženih, od kojih je 170 žrtava.

Slučajeve korona virusa prijavilo je još 18 zemalja, u vreme kada se naučnici urtkuju kako bi razumeli kako se virus tačno širi i koliko je opasan.