Novembar je mesec borbe protiv raka pluća od kojeg godišnje u Srbiji oboli oko 6.000 ljudi, a umre njih 4.600. Meni je pre dve godine dijagnostikovan upravo karcinom pluća. Imao sam sreću u nesreći da dobijem tip karcinoma koji mi je dao „ulaznicu” za lečenje imunoterapijom, i to iz donacije. To mi je pomoglo da ne budem samo još jedan broj u sumornoj statistici koja se odnosi na rak pluća.

Prvu dozu imunoterapije sam dobio sredinom aprila 2018. godine. Nakon deset dana od tada osetio sam prvi boljitak, a već posle tri terapije, tumor se smanjio za polovinu. Prestali su bolovi, a ja sam polako mogao da se vratim svom pređašnjem životu, da se družim sa prijateljima i unukama. Pored komplikacija koje ova bolest nosi sa sobom, osećam se dobro, ali još nisam izlečen.

Godinama sam kašljao, ali se nisam usuđivao da uradim rendgenski snimak pluća. Povremeno mi je prolazilo kroz glavu da možda imam rak, ali bi tu pomisao brzo oterao tešeći se rečima „da imam rak pluća do sada bi već umro”.

Dijagnozu karcinoma sam doživeo kao smrtnu presudu. Sigurno sam se sedam-osam godina tešio da nema rak, dok na kraju nisam skupio hrabrost i uradio snimak rendgena pluća. Da napokon odem na pregled uticala je moja supruga, koja me je prekorila rekavši da više ne može da spava zbog mog kašlja. Bila je Nova godina, Božić, pa slava. I onda je stigao rezultat snimanja. Pronašli su mi neku „masu” na levom plućnom krilu.

PageBreak

Od ovog surovog saznanja pa do sada prošao sam tri ciklusa imunoterapije, šest ciklusa hemioterapije i 25 zračenja. Dobro sam podneo sve terapije.

Zbog problema sa jetrom, nisam mogao da nastavim sa imunoterapijom, ali sam uveren da mi je ona najviše pomogla. Zato se i nadam da će i drugi pacijenti u Srbiji dobiti mogućnosti da se leče adekvatnom terapijom kako bi mogli da nastave da žive i sa dijagnozom raka pluća.

Raduje me najava nadležnih da će do kraja godine na listu lekova o trošku države biti stavljeni i najsavremeniji lekovi za rak pluća. Na pragu smo istorijskog momenta uvođenja tako značajnih lekova za naše prilike.

Jer, statistika je neumoljiva. Dnevno dijagnozu rak pluća u Srbiji dobije 16 osoba, a svaki dan bitku izgubi 13 ljudi. Rak pluća godišnje ubije više ljudi nego rak dojke, bešike i prostate zajedno.

Rak pluća nastaje nekontrolisanim umnožavanjem malignih ćelija.

Dim cigarete sadrži 60 hemijskih supstanci za koje je dokazano da pokreću zloćudni proces, a 90-95 odsto obolelih od raka pluća su pušači. Rizik obolevanja je četiri do pet puta veći za duži pušački staž.

Postoji i dozna zavisnost između pušačkog staža, broja cigareta dnevno i rizika smrti od raka pluća. Ipak, treba znati da prestanak pušenja posle 10 godina smanjuje rizik od nastanka raka pluća na 30–50 odsto. Pušači od svoje 50. godine treba da idu na redovne godišnje preglede, pri čemu se savetuje na svakih nekoliko godina i takozvani niskodozni skener pluća.

Bolest je vrlo podmukla, može da protiče i bez ikakvih simptoma. Često se kod pacijenata javi suv kašalj, osećaj nedostatka vazduha, otežano disanje, bol u grudnom košu, neobjašnjiv umor, gubitak apetita i telesne težine.

Bolest je podmukla, ali ukoliko se otkrije u ranoj fazi u velikom procentu je izlečiva.

Cilj lečenja je veće preživljavanje, bolji kvalitet života i odlaganje vremena do napredovanja bolesti.

Zato apelujem na sve ljude da se jave lekaru ukoliko primete da imaju simptome koji im se do sada nisu javljali, kao što je kašalj koji ne prolazi tri, četiri nedelje, teško disanje, sviranje u grudima, iskašljavanje sukrvice ili krvi, promuklost koja traje sedmicama…

Treba obratiti pažnju i na zapaljenja pluća i bronhitise koji duže traju ili se ponavljaju sa iste strane, otežan prolazak hrane kroz jednjak i otežano gutanje, preznojavanje, malaksalost koje  ranije nije bilo, povremene povišene  temperature, bol u ramenu i ruci sa slabošću ruke, oticanje vrata i glave, bolove u zglobovima koji su uporni i ne daju mira ni danju ni noću…

Rak pluća je karcinom sa crnom statistikom… I izuzetno malom stopom preživljavanja. Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih za 27 odsto. Mislite na vreme.

Tekst: Bratislav Atanasković iz Kruševca, Udruženje „Punim plućima”

Izvor: Politika