Godišnje se u Srbiji otkrije oko 4.600 novih slučajeva karcinoma dojke. Kod svake druge žene dojka ili dojke budu potpuno odstranjene, a lečenje pored hirurgije čine i radioterapija, hemioterapija, hormonsko lečenje. Bolest najčešće pogađa žene oko 40. godine. U susret oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke, podsećamo na važnost prevencije, rane dijagnostike i lečenja opake bolesti.

U jednom trenutku žena živi sasvim normalno – radi, uživa sa najbližima, druži se sa prijateljima, putuje. Već u sledećem momentu, sve se menja i počinje borba za život. Tu borbu vodila je i Duška Kazimirović.

„Slučajno sam sama otkrila jednu kvržicu za koju sam posumnjala da nije dobroćudna, vrlo brzo sam se u to i uverila. Pre godinu dana je urađena operacija, terapiju sam završila pre mesec dana, osećam se odlično“, kaže 54-godišnja Beograđanka.

Posle saznanja da ima tešku bolest, Duška se obratila timu lekara, među kojima je bio profesor Kojić. On je prvu rekonstrukciju dojke uradio još 1997. godine. Danas sa timom kolega jedini rekonstruiše dojke tkivom pacijentkinje.

Podršku i pomoć mogu da očekuju žene koje su bez posla, imaju više dece, a slabijeg su socijalno-materijalnog statusa.

Kod Duške je tokom operacije tumora i odstranjivanja dojki urađena i rekonstrukcija. Ta metoda može da se primeni i kod žena koje su ranije operisane, a nije im urađena ugradnja implanta.

„Ono što je zlatni standard, to je mikrohirurški transfer biološkog tkiva sa stomaka, uzima se samo koža i potkožno tkivo, i premešta se na mesto gde nedostaje dojka i šiju se krvni sudovi zajedno sa onima u grudnom košu. Na taj način se dobija dobro prokrvljeno tkivo, heimoterapija dolazi na pravo mesto, a zračenje koje dolazi kasnije izaziva mnogo manju traumu“, objašnjava prof. dr Siniša Kojić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Saznanje da su ostale bez dela tela, simbola ženstvenosti i majčinstva, neretko predstavlja veoma traumatičan trenutak. Psiholozi naglašavaju da rekonstrukcija dojke pozitivno utiče i na samopouzdanje, a praksa pokazuje da je ponovna pojava bolesti kod žena kojima je urađena rekonstrukcija manja čak i do 15 odsto.

„Cilj je prava humanitarna akcija, moja klinika je obezbedila sredstva za 2020. godinu u kojoj ćemo 12 žena uraditi ovom najsavremenijom metodom“, istakao je dr Kojić.

Pripremila Ana Stamenković

Izvor: RTS