Visok krvni pritisak ili hipertenzija ugrožava krvne sudove i vitalne organe, a najčešće je uzrokovano lošim načinom ishrane i neredovnom fizičkom aktivnošću, piše Lovesensa.

Ukoliko imate visok pritisak potrebno je što pre promeniti način ishrane i životne navike, a stručnjaci su potvrdili da nam u borbi protiv hipertenzije može pomoći avokado. Američka asocijacija za zdravlje srca potvrdila je da avokado pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska jer je bogat kalijumom. Hrana koja sadrži kalijum reguliše negativan efekat natrijuma u organizmu.

Kalijum pozitivno utiče na stanje zidova krvnih sudova, jer kada oni pravilno funkcionišu, imamo izbalansiran krvni pritisak. Konzimiranjem posoljene hrane povećava se nivo natrijuma u krvi, a samim tim raste i pritisak. Kalijum podstiće organizma da preko urina izbaci prekomeran natrijum i tako se pritisak vraća u normalu.

Namirnice koje su bogate kalijumom su: kajsije, grašak, spanać, tuna, krompir, pomorandže i pečurke.

Glog takođe sadrži mnoge materije koje su delotvorne za rad celog organizma. Smatra se najlekovitijom biljkom na svetu zbog svog antioksidativnog delovanja, a za lečenje se koriste dve vrste gloga - crveni i manje poznati beli glog. Glog možete da pronađete uz puteve, ivice šuma i livada, a prepoznaćete ga po trnju i petokrakim listovima.

Kako bi se napravila tinktura od gloga, sakuplja se kora, cvetovi i plodovi. Kora se sakuplja u proleće i koristi se osušena ili sveža. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni, a cvetovi se beru neposredno pre otvaranja.

Šta je tinktura od gloga?

Tinkture su koncentrisani ekstrakt biljke koji je jednostavno napraviti i koristiti. Ona izvlači i koncentriše sastojke biljke što je čini efektnim i dugotrajnim lekom. Tinkture mogu biti alkoholne ili bezalkoholne. Alkoholne imaju duži rok trajanja i lako ih je koristiti i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Bezalkoholne tinkture su dobar izbor za one koji ne žele ili ne smeju da konzumiraju alkohol.

Lekovitost tinkture od gloga

Glog sadrži aktivne materije sa antioksidativnim delovanjem. U cvetovima gloga nalazi se eterično ulje, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi gloga sadrže eterična ulja, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. U plodovima se nalaze i kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

Ovo su samo neka od stanja na koja tinktura od gloga ima delotvoran uticaj:

 • Snižava visok krvni pritisak
 • Povećava nizak krvni pritisak
 • Reguliše rad srca
 • Pomaže kod dijabetesa
 • Pomaže jetri u borbi protiv kamenja u žuči i bubrezima
 • Ublažava gastritisa
 • Popravlja cirkulaciju krvi u srcu, mozgu i nogama
 • Ublažava funkcionalne poremećaje rada srca, kao što su tahikardija, aritmija i slabost srca
 • Jača kapilare i krvne sudove
 • Jak je antioksidans
 • Povoljno deluje na drenažu limfe
 • Koristi protiv celulita i bolesti zglobova
 • Odlična je za miran i dobar san
 • Sprečava srčani udar
 • Čisti masnoće iz krvi

Ova prividna suprotnost lekovitosti gloga kao što je dizanje i snižavanje krvnog pritiska, objašnjava se time što lekovite materije gloga deluju tako da se cirkulacija krvi normalizuje, a rad srca ojača, što dovodi do ravnoteže. Time se odstranjuju i sve popratne pojave previsokog ili preniskog krvnog pritiska. Tako nestaje osećaj nadiranja krvi u glavu, uzbuđenje, osećaji vrtoglavice, glavobolje i zujanje u ušima.

Korišćenjem tinkture od gloga dolazi do umirenja nervnog sistema, smanjenja stresa i boljeg spavanja. Svako iznad 50 godina bi trebalo povremeno da uzima tinkturu gloga.

Način primene i recept

Tinktura gloga koristi se tako što se uzmu po tri puta dnevno po 10-15 kapi. Kapi tinkture pomešajte sa vodom, čajem, medom ili šećerom.

Sastojci: 20 g cvetova i listova gloga, 1 dl 96% (ili 70%) alkohola.

Priprema: Iseckajte listove i cvetove gloga na komadiće i stavite ih u staklenu posudu. Prelijte ih alkoholom. Alkohol treba u potpunosti da natopi listove i cveće. U staklenu posudu možete da dodate nešto što će stalno pritiskati listove i cvetove kako bi bili konstantno natopljeni.

Staklenu posudu dobro zatvorite i ostavite da stoji od 4-6 nedelja na sobnoj temperaturi. Svakih par dana protresite posudu.

Izvori: Lovesensa/Net.hr