U jednom dokumentu iz 1555. godine pre nove ere pominje se da „blato" iz piva čuva telesno zdravlje, a u 16. veku lekari su suvi pivski kvasac definisali kao „božanski lek".

Izvor vitamina B

Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suvi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka: belančevina, amino-kiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina. Najznačajnija komponenta pivskog kvasca su belančevine. Zove se pivski jer se pre nego što su upoznata njegova lekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva. Sadrži velike količine vitamina B, kao i četiri važna elementa - selen: protiv smetnji koje uzrokuje starost; hrom: za prevenciju od dijabetesa i infarkta; glutamin: pospešuje eliminaciju štetnih materija i nukleinske kiseline: održavaju zdravlje telesnih ćelija.

Protiv stresa

Zahvaljujući visokom sadržaju minerala i oligoelemenata koji su neophodni za normalno odvijanje svih procesa u organizmu, pivski kvasac predstavlja izvanredan dodatak prirodnoj hrani. Uz vitamine B-kompleksa minerali predstavljaju važne preventivne elemente protiv stresa (magnezijum), osteoporoze (kalcijum), anemija (gvožđe) i drugih oboljenja. U pivskom kvascu zastupljeni su i ugljeni hidrati, i to uglavnom viši (složeni šećeri) pa je to još jedna njegova pozitivna osobina, jer se može koristiti u ishrani dijabetičara. Pivski kvasac može da smanji i ublaži mnoge komplikacije koje nastaju kao posledica šećerne bolesti.

Reguliše holesterol

Pored hranljive, ima i veliku dijetetsku vrednost pa se koristi u dijetoterapiji mnogih bolesti: u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, u lečenju organa za varenje i dijetoterapiji zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji s medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika). Suvi pivski kvasac je i prirodni antibiotik - kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za dobar rad creva. Samo jedna supena kašika dobrog pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma.

U službi lepote i zdravlja

Kažu da je tajna lepote Grete Garbo skrivena u suvom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži - za kratko vreme čini je čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe, jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno i sprečava nastanak malignih ćelija, a deluje i na zdravlje jetre jer čiste krv od toksina.

Izvor: Lepa i srećna