Đumbir je jedna od onih biljaka koje zbog svojih izuzetnih prehrambenih i lekovitih osobina izazivaju veliko interesovanje, naročito kod zagovornika alternativnih načina lečenja, odnosno lekara koji se bave tradicionalnom medicinom.

Opsežna istraživanja o efikasnosti ove biljke podstiče i sve veća upotreba đumbira širom sveta, mada za to zasluge prvenstveno ima širenje istočnjačkih metoda lečenja i istočnjačkog kulinarstva.

U Indiji i Kini, veliki broj lekova iz narodne medicine sadrži upravo đumbir. U Aziji se toliko često koristi u svakodnevnoj ishrani da ga neretko ubrajaju u povrće. 

Đumbir je opšte poznat kao aromatičan začin, dok su ljudi daleko manje upoznati sa njegovim izuzetnim lekovitim svojstvima, koja se već hiljadama godina koriste u različitim metodama lečenja tradicionalne kineske medicine.

O značaju izuzetnog delovanja energije koju đumbir oslobađa, svedoči činjenica da prijatna slatkasto-ljutkasta aroma počinje da se širi prostorijom u momentu kada se zaseče koren svežeg đumbira. Kao što njegov koren raste ispod zemlje u širinu, tako i svež đumbir potopljen u toplu vodu ima efekat dubinskog prodiranja kroz tkiva do različitih organa (bubrega, pluća i jetre, sve do nervnih završetaka).

Svojim delovanjem razgrađuje i topi nakupljenu sluz, a posebno je značajno što snižava kiselost organizma, koja uzrokuje energetsku blokadu tela - manifestuje se kao bol, upala, otok ili smanjenje pokretljivosti.

Đumbir ubrzano zagreva naše telo i pobuđuje kretanje energije, što dovodi do pospešivanja cirkulacije telesnih tečnosti. Kada pokrenemo telesnu energiju, toplotom pobuđujemo i ponovo aktiviramo i „uspavanu“ životnu energiju. Osim što su izuzetno prijatne, obloge od đumbira su delotvorne kod određenih zdravstvenih problema, zbog čega čine sastavni deo makrobiotičke kućne apoteke.

Detoksikacija đumbirom

Sam tretman traje do sat i po. Za to vreme, uz prijatnu toplinu ćete se osećati potpuno relaksirano. Blaga masaža oblogama od sveže rendanog korena đumbira se radi u predelu kičme, lopatica, vrata, šaka i stopala. U predelu bubrega, jetre i slezine, obloge stoje do hlađenja. Time se podstiče razbijanje sluzi i čišćenje organa koji vrše detoksikaciju organizma - jetre i slezine.

Izbacivanje toksina će još danima nakon tretmana da se dešava putem urina i preko kože. Ovaj tretman je idealan za hladne zimske dane - da pokrenete uspavanu energiju i očistite organizam od toksina nakupljenih nakon zimskih slavlja. Za što efikasniju detoksikaciju, preporučuje se da se tretman ponovi dva puta u toku meseca.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna