Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

OBRATITE PAŽNJU NA OVE SIMPTOME: evo šta dugotrajan svrab temena govori o vašem zdravlju

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Trajanje svraba zavisi od njegovog uzroka, zato nemojte ignorisati ove simptome!

Izvor: Foto: Shutterstock

Svrab temena je upalna ili infektivna reakcija kože uz sam koren dlake.

Može početi iznenada i trajati vrlo kratko uz blage simptome. Česta je pojava kod žena između 35. i 70. godine, a može se izrazito pojačati u razdobljima stresa ili većih psihofizičkih napora. Ipak, javlja se i kod muškaraca.

Povezane vesti

Za mnoge pacijente svrab je nelagodan simptom te može značajno narušiti kvalitet života ako se pravodobno ne leči - objašnjava dr Klaudija Šebetić, dermatolog.

Neki pacijenti se žale ne samo na svrab temena nego i na osećaj peckanja.

Ozbiljnost i trajanje svraba temena zavise od njegovog uzroka. To je uglavnom perut ili seboreični dermatitis, koji nastaje zbog razmnožavanja kvasaca i masne kože. Tu su i činioci poput akni i hormonalnih oscilacija koji povećavaju rizik od nastanka seboreičnog dermatitisa.

Čest uzrok su i alergije na kozmetičke preparate, iako su te reakcije blaže. - Svrab može biti prisutan i u detinjstvu - kod dece koja idu u vrtić i školu svrab temena često uzrokuje vaši (Pediculosis). On može biti velik problem ako se ne leči cela porodica, grupa u vrtiću ili razred.

Povezane vesti

I gljivične bolesti (Tinea capitis) mogu biti uzrok svraba kod dece. Stoga ih je potrebno na vreme lečiti, da se uzročnik ne bi dalje širio. Atopijski dermatitis takođe može već u detinjstvu početi sa svrabom temena, crvenilom i ljušćenjem uz promene i po celom telu - ističe dr Šebetić.

A na temenu koje je zahvaćeno psorijazom ljuske su veće i izražajnije, a samo je teme na dodir tvrdo i zadebljano.

Izvor: Pult24.info

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije