Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

BELI LUK OD SAD OBAVEZNO JEDITE OVAKO! NAUČNO DOKAZANO: beli luk ovako ima jača svojstva

Autor Zaklina Milenkovic
Autor Zaklina Milenkovic

Konzumiranje glavice belog luka dnevno može u velikoj meri da poboljša vaš organizam, može da normalizuje vašu crevnu floru i da stimuliše imuni sistem.

Izvor: Foto: Shutterstock

Beli luk se koristio u tradicionalnoj medicini za lečenje brojnih bolesti. Pre 5.000 godina koristili su ga Egipćani, Arapi, Grci, Rimljani, Asirci, Jevreji i brojne druge kulture. Pitagora ga je zvao „kralj začina“. 

PROČITAJTE VIŠE: OVO JE LEKOVITIJE OD MEDA! SIRUP OD URMI UBIJA OPASNE BAKTERIJE: napravite ukusan prirodni lek za 100 dinara (RECEPT)

Ali da li ste znali da konzumiranje belog luka na prazan stomak ima efekta u lečenju i prevenciji brojnih bolesti?

Naučno je dokazano da beli luk ima jača svojstva kada se pojede na prazan stomak jer bakterije ne mogu da se odbrane od njega.

Beli luk sadrži više od 400 različitih mineralnih komponenti i antioksidanata koji imaju brojna pozitivna terapeutska svojstva.

U belom luku se nalaze brojna azotna jedinjenja, kaliju, silicijum, fosforna kiselina, vitamini C, D i B, natrijum, etarska ulja, selen, kalcijum, magnezijum, sumpor, fitosteroli i brojne druge prirodne supstance.

Takođe, beli luk je bogat alicinom, fitoncidom koji se oslobađa prilikom mehaničkog uništenja biljaka, npr. mlevenjem ili sečenjem čenova belog luka.

Alicin ima jaka bakteriostatska svojstva i leči infekcije mnogo brže. Beli luk može da se izbori i sa fungalnim infekcijama što ga čini moćnijim od svih modernih antibiotika.

Konzumiranje glavice belog luka dnevno može u velikoj meri da poboljša vaš organizam, može da normalizuje vašu crevnu floru i da stimuliše imuni sistem.

Evo koje su najveće zdravstvene koristi od belog luka:

  • Ubija veliki broj bakterija
  • Ima antizapaljenska svojstva i smanjuje krvni pritisak
  • Sprečava začepljenje i starenje perifernih i glavnih arterija
  • Pomaže u uništavanju malignih ćelija tumora mozga
  • Ponaša se kao antikoagulans, razređujući krv i sprečavajući formiranje opasnih trombova, što smanjuje rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara.
  • Efikasno leči prehlade i ponaša se kao prirodni antibiotik
  • Smanjuje sintezu triglicerida u jetri što sprečava razvoj ateroskleroze i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih bolesti
  • Smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi
  • Povećava sposobnost organizma da se izbori sa štetnim uticajima okoline pošto jača imuni sistem
  • Preporučuje se za lečenje poremećaja nervnog sistema

Izvor: Webtribune

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije