Visok pritisak ugrožava zdravlje srca i krvnih sudova, a povećava rizik od infarkta i moždanog udaral

Povišen holesterol takođe dovodi do sličnih komplikacija, a životni stil i navike u ishrani u velikoj meri utiču na rizik od srčanih oboljenja. Zato je najvažnije da uvedete balansiranu dijetu, ali i čaj od zobi može itekako da pomogne.

Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima - supstancama koje čiste vaše krvne sudove i sprečavaju da se holesterol apsorbuje u telu. Zob možete jesti u obliku kaše, ali za mnoge je jednostavnije da skuvaju čaj. Postupak je jednostavan - pet kašika zobi potopite u litar hladne vode i zagrejte polako do ključanja. Neka vri pet minuta, pa ostavite sat vremena da se ohladi. Procedite i zasladite sa malo meda po potrebi pa pijte tokom dana umesto vode.

Čaj od zobi odličan je i za mršavljenje, reguliše stolicu a pogodan je za osobe sa osetljivim želucem.

PROČITAJTE JOŠ:  

WC UZBUNA: šta znači koja boja stolice

AKO IMATE OVO NA STOMAKU, HITNO MORATE KOD LEKARA

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU

JEFTIN ČAJ OBARA PRITISAK I HOLESTEROL: Čudesno zrnevlje reguliše stolicu i umiruje želudac
LepaiSrecna 

KOLIKO SMETE DA PIJETE PARACETAMOLA DNEVNO: prekoračenje ove doze može biti smrtonosno

Paracetamol i ibuprofen se najčešće koriste za suzbijanje bolova, a evo koju dozu nikako ne smete da pređete, piše Lepa & srećna.

Paracetamol funkcioniše tako što reguliše signale za bol koji dolaze do mozga. Često se koristi za ublažavanje bolova različite vrste, kao i za regulisanje tegoba kod gripa i za snižavanje temperature. Uzimanje više paracetamola od dozvoljene doze može ugroziti ceo organizam, a naročito je opasan po zdravlje jetre.

Dozvoljena dnevna doza paracetamola od 500 mg za odrasle je 1 do 2 tablete 3 do 4 puta dnevno, pri čemu ne smete da prekoračite dozu od 4 grama (8 tableta) u toku 24 časa. Razmak između uzimanja tableta treba da bude oko 4 sata. Paracetamol nikako ne treba da pijete na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom. Pre davanja paracetamola deci mlađoj od 12 godina proverite dozu sa lekarom,  a lek se ne preporučuje deci mlađoj od 6 godina, već davanje sirupa. Nikako ne kombinujte paracetamol sa drugim lekom bez konsultacije sa lekarom.