Sirup od urmi je jedan od omiljenih dodataka u bliskoistočnoj kuhinji i može se pohvaliti hemijskim sastavom koji deluje na opasne bakterije, kao što su stafilokoke i ešerihija koli.

Kako je ustanovljeno na britanskom univerzitetu Cardiff Metropolitan, sirup od urme, bogat fenolnim spojevima, zaustavio je rast bakterijskih kolonija, što ga može učiniti i prirodnim lekom poznatijim od meda.

Sirup od urmi možete napraviti vrlo lako.

Sastojci:

  • 25 komada urmi bez koštica

Priprema

1. Pripremimo sastojke. Urme stavimo u vodu i pustimo da prokuvaju. Ako su urme veoma suve, prethodno ih potopimo u hladnu vodu i ostavimo da malo nabubre (oko 1 sat).

2. Varjačom redovno promešamo i gnječimo. Posle oko 15 minuta skinemo sa šporeta. Za ovo vam je potrebno ili jako sitno sito, kao što sam ja koristila ili ako imate krupnije obložite ga gazom. Sada pritiskamo urme i cedimo sok iz njih. Vratimo na šporet i krčkamo redovno mešajuči još nekih 20 minuta, kada će se sirup ugustiti.

3. Ovaj sirup možete dodavati raznim kolačima i dezertima.

Izvor: Recepti

Od urme do palme: kako da odgajite lepe biljke iz semenki urme

Potopila sam koštice urme u vodu i one su posle otprilike mesec dana pustile korenak (mali, beli).

Šta sad da radim?

Da li da ih posadim i kako?

Čula sam da treba da ih okrenem obrnuto (korenak da stavim nadole) i tako posadim...

Hvala,
Aleksandra

To je palma koja se lako uzgaja kao sobna biljka u našim uslovima. Iz semenki se mogu dobiti mlade biljčice, koje sporo rastu  prve dve-tri godine, ali zato posle daju fenomenalan tropski izgled našim dvorištima i terasama preko leta, kao i prostorijama gde se drže zimi. Nisu zahtevne biljke, preko leta vole direktno sunce i traže mnogo vode, a u toku zime mogu biti u nezagrejanim prostorijama gde temperatura ne ide mnogo u minus.

Mlade biljke su osetljivije na niske temperature od odraslih, koje izdrže i temperaturu od - 4°C. Preporučljivo je svaku semenku posejati u posebnu posudu, može i saksija ili čaša od jogurta. U vašem slučaju semenke pažljivo posadite u manje posude, s korenom okrenutim nadole, pazeći da ga ne oštetite. Zemlja u kojoj treba da bude je mešavina peska i obične zemlje ili zemlja za kaktuse.

VIŠE: Kako gajiti kokos palmu

Mlade palmice su veoma osetljive na presađivanje i ako im se koren i najmanje ošteti - biljčice propadaju. Korenov sistem je kod palmi vrlo veliki i bukvalno ispunjava celu saksiju, pa se seju u manje posude, a presađuju postepeno povećavajući saksije, jer ako se mlada palmica posadi u veliku saksiju, nadzemni deo će mirovati, a razvijaće se samo koren. Iznose se u martu čim prođe opasnost od mraza i napolju budu do prvih mrazeva. Naravno, potrebno im je što više sunca i toplote.

Dok je sunčano i toplo, treba im što više vode, a kada dođe jesen, treba ih uneti negde gde ne mrzne. Preko zime se zalivaju pomalo, tek da im se ne rasuši zemlja (jednom u 15-20 dana). Kada primetite da palma „izlazi” iz saksije, tada je vreme za presađivanje - koren je ispunio kontejner. U stvari, najbolje je presaditi je u proleće. Vodite računa o tome da nije na promaji jer je veoma osetljiva kao mala palma i nemojte da preterujete u zalivanju! 

Suzana Kljajić,
dipl. ing. poljoprivrede