Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAČA IMUNITET, HIDRIRA TELO: koliko kokosove vode treba piti dnevno

Antivirusna, antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidantna svojstva vode iz zelenog kokosovog oraha vrlo su dragocena u borbi protiv mnogih bolesti

  Izvor: Foto: Shutterstock

Posle dobro poznatog kokosovog mleka, pa kokosovog ulja, sada i voda!

Ko ne bi poželeo da u kokosov orah ubaci slamčicu i napije se njegove vode? Zvuči primamljivo. Još ako smo zavaljeni u ležaljci na nekoj plaži i odmaramo oči u plavetnilu mora i neba, uživanje je potpuno. 

Kokosova voda u poslednje vreme postaje sve popularniji napitak među onima koji propagiraju zdrav način života. Hidrirajuća i prepuna korisnih sastojaka, blagotvorna je preventiva protiv mnogih zdravstvenih tegoba. Brojne studije pokazale su da kokosova voda ima antivirusna, antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidantna svojstva, koja su dragocena u borbi protiv mnogih bolesti. Iako u njenom sastavu voda učestvuje sa 95 odsto, ona sadrži značajne hranljive sastojke, kao što su minerali, vitamini, ugljeni hidrati, aminokiseline i biljni hormoni. 

PROČITAJTE VIŠE: JEDAN DEO BANANE ČESTO ZANEMARUJEMO: većina nas pravi veliku grešku kada ljušti ovo voće

Kokosova voda je potpuno prirodni napitak koji nam pomaže i u rehidrataciji organizma, jer sadrži pet esencijalnih elektrolita neophodnih za regulaciju telesne temperature.  

To je voda koja se nalazi u središtu zelenih plodova kokosovog oraha. Oni sadrže do 400 ml vode, a u trenutku branja treba da su stari od pet do sedam meseci. Zato je ne treba mešati s kokosovim mlekom koje se dobija isključivo iz zrelih plodova i u čijem sastavu masti i proteini učestvuju sa oko 50 odsto, tako da je znatno kaloričnije. Kokosova voda ima svega 20 kalorija na 100 ml. Ovaj prirodno osvežavajući napitak ima specifičan sladunjavo-gorkast ukus koji podseća na ukus oraha. 

Prirodna i blago zaslađena kokosova voda sadrži brojne hranljive sastojke. Izuzetno je bogata vitaminom B koji je izvor energije i koji hrani naš nervi sistem. Bogata je kalijumom, a sadrži i magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe i fosfor, koji poboljšavaju komdiciju i obnavljaju energiju. 

Ova neobična voda takođe je izvor mikroelemenata poput cinka, selena i antioksidanata, koji štite od slobodnih radikala čije prisustvo u organizmu izaziva biohemijske i funkcionalne poremećaje. Zbog svega toga brojne su koristi ovog napitka skrivenog u zelenom kokosovom orahu:

U 100 ml kokosove vode sadržano je čak 295 mg kalijuma, tako da je jedna čaša ove magične vode bogata ovim mineralom neophodnim za pravilan rad srca i mišića, skoro kao jedna banana. 

Iako je kokosova voda odličan napitak za zdravlje i sadrži 95 odsto obične vode, ne treba smetnuti s uma da je zaslađena, upozoravaju stručnjaci. Dakle, ne možemo popiti 1,5 l kokosove vode kao da je reč o običnoj vodi. Izuzetno mineralizovana, ne preporučuje se u velikoj količini i zbog prisustva kalijuma. Ovaj mineral je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, ali ne smemo preterati s njim, jer to može izazvati kardiovaskularne smetnje. 

Preporuka stručnjaka je piti 1-2 čaše kokosove vode dnevno, naizmenično sa običnom vodom. Isto tako, kokosova voda ne preporučuje se osobama sa oslabljenom bubrežnom funkcijom, dok kod onih s kamenom u bubregu može biti od velike pomoći.  

S druge strane, vrlo osvežavajuća, ova egzotična voda je odlična alternativa voćnim sokovima ako ste na dijeti, zato što sadrži mnogo manje šećera. Radi boljeg ukusa možete dodati koju krišku limuna, list nane ili kolut krastavca.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa i Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije