Bolest nije samo znak tela, često se javlja kako bi nas opomenula da s jedinstvom našeg uma i duševne energije nešto nije u redu.

Kao što proizlazi iz naziva, psihosomatskim se zovu bolesti čiji uzroci nisu infekcije i mikrobi već psihički problemi. Jedno istraživanje sprovedeno na kalifornijskom Univerzitetu Berkli pokazalo je da ljudi, koji su u prošlosti bili duboko emocionalno povređivani od drugih, češće obolevaju od hroničnih i smrtonosnih bolesti.

Naučnici su zaključili da je opsesivna preokupacija crnim mislima i lošim emocijama glavni pokretač bolesti.

PROČITAJTE VIŠE: NAUČITE DA KONTROLIŠETE EMOCIJE: ako sledite ova 3 koraka, poboljšaćete emocionalnu inteligenciju

- Nesreća, bolest, smrt dragih osoba, sve su to životni događaji koji vam iscrpe i poremete životnu energiju. Ipak, postoje i veliki i nevidljivi kradljivci životne energije za koje ste isključivo sami odgovorni, a to je življenje na vibracijama energije straha, briga, krivice ili ljutnje. A potiskivanje i život s negativnim emocijama s vremenom dovode do ozbiljnih fizičkih oboljenja - kaže dr Boško Hristić, koji se pored klasične medicine, već duže od 25 godina bavi akupunkturom, ajurvedom i energetskom medicinom.

Nezadovoljstvo: visok krvni pritisak

Visok pritisak se javlja kao posledica preterane odgovornosti u životu ili čak preuzimanja tuđe ogovornosti. 

Osobe koje pate od visokog pritiska previše se trude da opravdaju tuđa očekivanja, da zadobiju priznanje i poštovanje drugih, što ih često dovodi u situaciju da zaborave na svoju psihičku ravnotežu. Ignorisanje i nipodaštavanje stvaraju u njoj permanentno nezadovoljstvo sobom, koje ne može da se kanališe. 

To dovodi do stalnog mentalnog pritiska, a onda i do hipertenzije

Zato razvoju ovog oboljenja naročito doprinose situacije u kojima čovek izgubi svoje samopouzdanje i samopoštovanje. 

Perfekcionizam: artritis

Ovo je bolest velikih perfekcionista, preterano odgovornih ljudi, koji veruju da ih niko ne voli. Za osobe koje pate od artritisa uglavnom važi da se stalno spremaju da nekom sve saspu u lice, ali to nikada ne urade i često ta vatra ostane u njima.

Opsesivnost i strah: bolest debelog creva

Hemoroidi mogu biti izazvani stalnim strahom zato što ne možete da upravljate svojim životom, što ništa nećete završiti u roku, kao i nesposobnošću da razrešavate nagomilane probleme i da se odbranite od uvreda, a to znači i gubitak kontrole nad sopstvenim emocijama. 

Brige i strah: alergija 

Alergijama su često sklone osobe koje gube ravnotežu dveju hemisfera mozga i ne umeju da se suprotstave drugima niti da izraze svoje nezadovoljstvo. Moguće je da su roditelji alergične osobe bili dominantni, da su se mnogo svađali, pa je to dovelo do povlačenja u sebe. 

Zatvorenost: srčane tegobe

Problemi sa srcem često su povezani sa zatvorenošću prema životu i negiranjem sopstvenih osećanja. Čovek koji sebe ne smatra vrednim ljubavi, ne veruje da ona postoji ili pak sebe sputava u želji da pokaže toplinu i nežnost prema drugima, imaće, po pravilu, problema s nekim srčanim oboljenjem. 

Preterana briga: bolesti štitne žlezde

Kod tih ljudi strada organ koji reguliše metabolizam svih tkiva u organizmu. Pacijenti s poremećajem rada tiroidne žlezde imaju dubok poremećaj regulacije protoka životne energije. Brinući o drugima i strahujući za njih, potpuno gube moć da se izraze, sačuvaju svoju ličnu realnost i ostanu na pozitivnim energetskim vibracijama. 

Porodična napetost: bronhitis

Nervoza i stalna napetost u kući, loša atmosfera, prisustvo stalnog kriticizma i osećaj bezizlaznosti koji ima neko od vaših najbližih može da uzrokuje bronhitis.

Malodušnost: nizak krvni pritisak

Niskom pritisku skloni su malodušni ljudi, koji u ranom detinjstvu nisu dobijali dovoljno ljubavi. Oni stalno sumnjaju da će bilo šta što urade imati smisla i efekta. Njima vladaju osećaj nemoći i rezignacija. 

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna