Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

LISTOVE OVE BILJKE BACAMO JER NE ZNAMO DA SU DAR PRIRODE: svemoćni lek koji sami pripremate pomaže kod mnogih bolesti

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

U listovima ove biljke nalazi se niz antioskidanata poput kofeinske i elagične kiseline.

Izvor: Foto: Profimedia

Listovi cvekle sadrže celi niz antioksidanata poput kofeinske i elagične kiseline.

Zanimljivo je kako ih u listovima cvekle ima više nego u nekim drugim vrstama povrća Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3.

Iako je u listovima cvekle prisutna u maloj količini, njeno delovanje nije za baciti. Suprotno aktivnošću omrženih omega-6 masnih kiselina, ublažava upalne procese u organizmu. Njena prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cvekle u prevenciji i razvoju raka; prvenstveno raka jetre i dojke.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako da ih uvrstiti u svoju prehranu.

SALATA: Mlade listove cvekle možete da pomešate s paradajzom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka.

Kliknite OVDE da pročitate još recepata sa listovima cvekle!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije