Prvo slovo grčkog alfabeta može značiti početak, ali isto tako superiornog alfa-mužjaka odnosno alfa-ženku, koja zna šta hoće, koja ne zna za prepreke i zrači samopouzdanjem.

Međutim, i u svetu flore postoji biljka koja se s pravom zakitila ovim atributom, i to dvostrukim. 
Alfaalfa je jedan od najdragocenijih izvora minerala, što duguje korenu koji može da dostigne nekoliko metara (kažu čak i 7 m), tako da apsorbuje hranljive sastojke teško dostupne većini drugih biljaka. Arapi su joj dodelili titulu al-fac-facah, što znači otac svih namirnica.
Kod nas je poznata pod nazivom lucerka (lat. Medicago sativa) i predstavlja vodeću krmnu kulturu od koje se dobija visokokvalitetna stočna hrana. To je višegodišnja zeljasta biljka poreklom iz Azije i Severne Afrike, koja se u ljudskoj ishrani koristi već 1.500 godina.

PROČITAJTE JOŠ: CIKORIJA LEČI 30 BOLESTI: reguliše holesterol, smanjuje stres i nervozu, reguliše probavu!

U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za poboljšanje apetita, lečenje čireva, kao i kod problema sa zglobovima, kostima i kožom. Ajurvedska medicina preporučuje je za lečenje edema, artritisa i čireva. Takođe, uspešno otklanja umor, pomaže kod menopauze i osteoporoze, idealno je sredstvo za obnavljanje lomljivih noktiju i krte kose.

Danas alfalfa ima status superhrane i njena lekovitost je naučno potvrđena. Može se upotrebljavati u obliku lišća, klica, semenki ili koncentrisanog praha. Preporučena količina praha je 1-2 kašičice dnevno, razmućene u soku, jogurtu ili smutiju.

Lucerka je znatno bogatija mineralima od većine žitarica. Dragocen je izvor kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Sadrži proteine, vitamine B grupe, kao i vitamine C, A, D, E i K, što je čini važnim izvorom antioksidanata. Poznato je da antioksidanti deluju protiv slobodnih radikala, čime se usporava starenje i smanjuje rizik od infekcija i mnogih bolesti.

Smanjuje masnoće u krvi

Klinička ispitivanja pokazuju da redovno dodavanje lucerke ishrani pomaže normalizaciju masnoća u krvi. Saponin, koji sadrži, blokira apsorpciju masnoća unetih putem hrane, čime se snižava ukupan holesterol. Listovi su u tom pogledu delotvorniji od klica.

ŠTA JOŠ REGENERIŠE I ŠTITI LUCERKA PROČITAJTE OVDE