Muškarci se često žale na pojavu belih fleka na testisima, a one mogu da ukazuju na bezazlene promene, ali i na opaku bolest, piše Lepa & srećna.

Istraživanja pokazuju da bele fleke na testisima mogu biti obične akne, odnosno bubuljice, a može ih uzrokovati i zarasla dlaka ili upala korena dlake (folikulitis). Međutim, ova promena može da ukazuje na brojne polno prenosive bolesti, kao što su kondilomi, herpes ili sifilis. Takođe, javlja se i problem uvećanih lojnih žlezda koji se ispoljava u vidu sitnih žutih izraslina na testisima, nalik na bubuljice.

Ako primetite bilo kakve promene na testisima, treba odmah da posetite lekara, naročito ako osećate sledeće simptome: osip, velika količina sperme, bol, otok, bol tokom mokrenja i bol u genitalijama posle seksualnog odnosa. Kao najbolji vid prevencije, stručnjaci ističu da izbegavate veš koji vas steže, vodite račna o higijeni, izbegavajte dugo izlaganje jakom suncu i vrućini i obavezno se tuširajte odmah nakon završenih sportskih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA JE VAŠA JETRA MASNA

AKO POJEDETE ŠAKU OVOG VOĆA, SALO ĆE POČETI DA SE TOPI

KAKO DA SE REŠITE GASOVA I NADUTOSTI BEZ LEKOVA

ZAŠTO TREBA JESTI ŽELATIN: 3 bolesti kod kojih pomaže želatin iz životinjskih kostiju

Želatin nastaje kuvanjem kostiju, hrskavice i životinjske kože kada se prečišćavanjem dobije bezbojni kolagen, piše Lepa & Srećna.  

Studije su pokazale da želatin olakšava bolove u zglobovima kod obolelih od osteoartritisa kao i da jača kosti i usporava osteoporozu. 

Zahvaljujući sastojku glicinu, želatin može da pomogne i kod nesanice jer pobošljava kvalitet sna. Ova supstanca takođe pomaže pri kontroli nivoa šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa 2, ali treba izbegavati žele-bombone i slatkiše pune šećera i koristiti želatin pri kuvanju.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO NE JEDETE CRVENO MESO: doktori upozoravaju na opasno razaranje organizma

10 PORCIJA DNEVNO ZA DUG ŽIVOT: Evo šta treba da pojedete svakog dana da sprečite preranu smrt!

JELOVNIK PROTIV ĆELAVOSTI: ova hrana sprečava opadanje i podstiče brz rast kose