Hiljade ljudi dožive srčani udar a da to i ne shvate, jer imaju tako visok prag bola da ignorišu opasne simptome,  piše Lepa & Srećna.

Međutim, i "tihi" srčani udar može biti smrtonosan, upozoravaju stručnjaci. Skoro polovina pacijenata koji dožive srčani udar imaju nešto blaže simptome - umesto jakog bola u grudima, osećaju blaže tegobe, kao i pritisak i stezanje u ruci, vratu ili čak i vilici. 

Takav srčani udar bude kratak, ali ostavlja štetne posledice na srcu a pošto se pacijenti ne obrate lekaru, sledeći je često fatalan. "Tihi infarkt" češće pogađa žene jer one imaju viši prag bola. Srčane bolesti ubijaju više žena nego, na primer, karcinom dojke, a žene čak i ne shvate da im preti ovakav ishod. Zato je veoma važno da kontrolišu faktore rizika kao što su visok krvni pritisak i holesterol, kao i da se jave lekaru ako sumnjaju na simptome infarkta.

Izvor: Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ: 

OVO SU GLAVNI SIMPTOMI OPASNOG SRČANOG OBOLJENJA

GLAVNI SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK JAJNIKA

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK PLUĆA

DA LI SU VAM ČESTO CRVENE OČI: evo na koju bolest upućuje crvenilo u oku

Crvenilo u oku često pripisujemo umoru ili pucanju kapilara, a niko ne zna da ova pojava može da ukazuje i na skrivenu bolest, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: OVAJ VITAMIN SPREČAVA SRČANI UDAR I KARCINOM: evo kako da svakog dana smanjite rizik od opasne bolesti

Suve i crvene oči mogu da budu znak da ste oboleli od reumatoidnog artritisa, dokazuju istraživanja. Ova vrsta artritisa stvara oštećenja u suznim žlezdama, što sprečava održavanje prirodne vlažnosti oka. Oči uglavnom postaju suve i iritiraju pacijente na kraju dana, a zbog nedostatka očnog sekreta razvija se crvenilo

Crvene oči ne moraju da budu znak da imate artritis, ali ako crvenilo prati bolove u zglobovima i iznenadan gubitak težine, onda je verovatnoća da bolujete od reumatoidnog artritisa veća. Ako primetite crvenilo, odmah potražite lekarsku pomoć, jer ovakve promene na oku mogu oštetiti rožnjaču i izazvati slepilo. Reumatoidni artritis zahteva dugo lečenje i nema jasnog leka za to oboljenje, ali se uglavnom radi na smanjenju simptoma i ublažavanju zapaljenja. Lekari za crvenilo u očima uglavnom predlažu kapi za oči, a ukoliko one ne pomažu, onda je potrebna kortikosteroidna injekcija koju prepisuje lekar.

Izvor: Lepa & srećna