Visok pritisak ponekad ne daje nikakve simptome i zato možete dugo da patite od hipertenzije a da to i ne znate, piše Lepa & Srećna.

Novo istraživanje otkriva da, alkohol i pušenje, i reš pečeno ili prženo meso može da dovede do porasta pritiska. 

Od 100 hiljada učesnika u ovoj studiji niko nije na početku patio od hiperteznije, kao ni od dijabetesa ili karcinoma. Međutim, skoro 40 hiljada njih dobilo je visok pritisak u roku od 12 do 16 godina! Posebno su praćeni oni koji su dvaput nedeljno jeli crveno meso, piletinu ili ribu. Pokazalo se da su ljubitelji reš pečenog mesa imaju 15 odsto veći rizik od hipertenzije. 

Naučnici sumnjaju da su ovi gurmani možda koristili i previše soli u ishrani, pa se preporučuje ne samo srednje pečeno već i manje slano meso. Lekari sa Harvarda takođe opominju da prepečeno meso povećava rizik od karcinoma, pre svega, raka creva.

Izvor: Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ:

ŠTA JESTI AKO IMATE ZATVOR: hrana koja omekšava stolicu

KAKO DA IZLEČITE GROZNICU

AKO GLAVA OVAKO BOLI, MOŽDA JE UZROK KARCINOM NA MOZGU

HIT NOVE VENČANICE najlepši modeli venčanica za 2018. godinu (FOTO)

Stigli su novi modeli venčanica za 2018. godinu, piše Lepa & Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI ĆE CRNA VENČANICA DONETI NESREĆU: turski glumac oženio trudnu mladu, evo kakvu će ulogu imati svekrva

Kreacije su zaista spektakularne: od dugih ogrtača koji haljinu pretvaraju u bajkovito modno izdanje, preko večite čipke koja je u ovoj godini izazovno dizajnirana na "glavnim" mestima na telu mlade...

Da venčanica ne mora da bude bela da bi bila nezaboravna, uverićete se i sami listajući najlepše modele koje prenosimo sa najpoznatijih modnih pista na svetu!

Izvor: Lepa & Srećna