Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 STVARI KOJE MORATE UVEK IMATI PRI RUCI AKO KAŠLJETE

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako je kašalj neprijatan simptom, on je i važan refleks kojim se telo isceljuje i štiti. Kašalj je najčešći simptom bolesti još od detinjstva, a obično ga izaziva virusna infekcija koja može potrajati i do dve nedelje.

Protiv takvog kašlja antibiotici ne pomažu i, dok ćemo dete još i zadržati u krevetu par dana, odrasli će često odlučiti da kašalj pregrme na nogama. 

To, međutim, ne znači da ne možemo da olakšamo tegobe dok se bolest ne povuče. Radi svog zdravlja, ali i radi zaštite onih oko nas, evo šta moramo uvek imati pri ruci!

1) Tečnost! Nosite sa sobom bočicu vode čitavog dana, jer je važno da hidrirate organizam. Tečnost će rastvoriti šlajm u plućima i omekšati naslage sekreta u grlu i biće vam lakše da ovu sluz iskašljete. Čak i ako je kašalj uzrokovan astmom ili alergijom, pijuckanje mlakog čaja će umiriti nadražene bronhije. Ne zaboravite da udišete i paru ako pijete topao čaj, jer lekovita isparenja biljaka mogu da ublaže upalu sluznice sinusa.

2) Lekovito sredstvo protiv kašlja! Postoje situacije kada je zaista važno pomoći plućima da se oslobode tegoba. Takvi su, na primer, slučajevi kada treba iskašljati veliku količinu sekreta ili kad osoba ne može da se odmori tokom noći, zbog nadražaja suvog kašlja. Na kraju, ponekad može da pomogne i lek za zapušen nos, koji takođe može biti uzrok kašlja.

3) Na kraju, ali ne manje važna - spremna maramica!

Maramica pri ruci važna je i za okolinu i za vas. Pravila higijene se pooštravaju u slučaju bolesti, naročito ako kašljete ili kijate. Ne samo da morate paziti da ne zarazite druge, već treba da brinete i o svom sniženom imunitetu. 

Nemojte kašljati ili kijati u svoj dlan ili stisnutu pesnicu, već uvek u spremnu maramicu. Ako nije pri ruci, nakašljite se u svoj rukav. Uvek posle kijanja ili kašljanja operite ruke ili ih barem obrišite vlažnom maramicom. Ako se neko u vašoj blizini zakašlje, pokrijte usta i nos maramicom. Ako vam nije pri ruci, okrenite glavu i zadržite vazduh petnaestak sekundi.

Naravno, najbolja preventiva je da se klonite bliskog kontakta s obolelim osobama. Ako ste vi bolesni, distancirajte se od svih koliko god je to moguće.

Author: Rafal Strzechowski/Agence FREE Software:Adobe Photoshop CS3 Macintosh Created: 2007:11:29 11:40:17
Izvor:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije