Iako vlada pravilo da je bolje imati nizak nego visok krvni pritisak, važno je kontrolisati i nizak pritisak i na vreme prepoznati njegove simptome, piše Lepa & srećna.
Nizak krvni pritisak je poznat pod nazivom hipotenzija, a karakteriše ga pritisak manji od 100/60 mmHg. Simptomi koji ukazuju na nizak krvni pritisak su pomračenje vida i vrtoglavica, osećaj mučnine, zamagljen vid, osećaj slabosti, zbunjenost i izgubljenost. Razlozi zašto se javlja nizak krvni pritisak nisu uvek jasni, ali on se uglavnom javlja tokom trudnoće, hormonskih problema, zbog predoziranja lekovima protiv hipertenzije, srčanih mana, širenja krvnih sudova, visoke temperature ili bolesti jetre.
Nizak krvni pritisak se često leči lekovima, promenom režima ishrane ili povećanjem količine vode koju pijete. Ako patite od niskog pritiska, savetuje se da ne ustajete iz kreveta ili iz sedećeg položaja naglo, kao i da pokušate da poboljšate cirkulaciju na prirodni način.
Izvor: Lepa & srećna
BISERNE SUZE LEČE GLJIVICE I TOPE KAMEN U ŽUČI: kako se pravi vodeni kefir koji umiruje nerve i stres (RECEPT)
Vodeni kefir je blago gazirano piće s osvežavajućim i umereno kiselim ukusom.
Odlična je zamena za sok a i pogodan je za sve koji ne preferiraju ili ne mogu konzumirati mlečni kefir.
Tibikos, tibi, vodeni kefir, šećerni kefir, japanski kristali ili biserne suze - mnogi nazivi prate ovaj probiotik koje nastaje fermentacijom tibikos kefirnih zrnaca.
Potrebni sastojci su kefirna zrnca, voda, šećer i dodatak osušenog voća ili agruma. Fermentacija traje između 24 i 72 sata.
PROČITAJTE JOŠ: OVA TABLETA SPREČAVA RAK, A KOŠTA SAMO 8 DINARA DNEVNO: smanjuje tumore i sprečava preranu smrt
Prirodna zaštita za telo i um
Tibikos probiotička kultura sadrži savršenu simbiozu bakterija mlečne kiseline i kvasnih gljivica koje zajedno čine polisaharidnu materiju kristalne strukture.
Zrnca tibikos probiotika uz pomoć enzima cepaju saharide u polisaharide (dekstrane), odnosno pojedu šećer i pretvore ga u zdravo probiotičko piće koje sadrži mnoge blagotvorne materije za vaš organizam, kao što su:
Probiotici
Probiotici su živi mikroorganizmi (“dobre bakterije”) koji pomažu u uspostavljanju ravnoteže između tzv. “dobrih i loših” bakterija u našim crevima. Uspešni u sprečavanju razvoja različitih bakterija i gljivica, posebno gljivice Candide albicans.
Antioksidansi
Dobre crevne bakterije, enzimi i koenzimi, vitamini C, E i A i elementi selen i cink zajedno čine antioksidansni odbrambeni sastav koji služi za borbu protiv slobodnih radikala.
Vitamini B kompleksa - niacin
Vitamin B3 (niacin) je jedan od 8 B vitamina koji telu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i nervnom sustavu i mozgu.
Aminokiseline - triptofan
Često proglašavan “prirodnim Prozakom”, triptofan je jedan od 8 esencijalnih aminokiselina. On je bitan za sintezu serotonina i melatonina, važnih neurotransmitera odgovornih za san i suočavanje sa stresom.
PROČITAJTE JOŠ: JABUKOVO SIRĆE LEČI BOL KOJI ZIMI MUČI POLA SRBIJE: samo jedna kašika dnevno može da vas izleči
Dobrobiti vodenog kefira:
- Reguliše izmenu odbrambenih materija u organizmu (pojačava proizvodnju limfocita koji služe u odbrani našeg organizma od bolesti).
- Pomaže kod bolesti srca, reguliše pritisak (visok i nizak) i razgrađuje holesterol u venama.
- Leči gušteraču, jetru i slezinu.
- Čisti žučne kanale, dvanaestopalačno crevo i otapa žučne kamence.
- Leči želudac i creva, uspostavlja redovnu probavu i čisti creva od ostataka.
- Pomaže kod bolesti bubrega.
- Revitalizuje organizam uklanjajući umor, pospanost i bezvoljnost.
- Uklanja simptome stresa poput opadanja kose, masne ili preterano suve kože, pucanja noktiju.
- Pomaže kod kožnih oboljenja, psorijaze, gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija.
- Štiti od vaginalnih problema (za žene s učestalim vaginalnim infekcijama - gljivičnim, bakterijskim, virusnim).
- Leči neurološke probleme, nesanicu, ublažava simptome teških psihičkih bolesti.
- Pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, pa je pogodan kod raznih oblika anemije i obilnih krvarenja.
- Uklanja višak vode iz organizma.
- Podstiče rast trombocita pa rane brže zarastaju što je pogodno za dijabetičare, u čijem slučaju se ne sme stavljati više od jedne kašičice šećera (bolje smeđeg).
- Pomaže u odstranjivanju loših bakterija iz organizma i uspešno uklanja gljivice, posebno candidu albicans.
Kako napraviti vodeni kefir
Napraviti probiotičko piće vodenog kefira je jednostavno i zabavno. Možete da se igrate sa raznim dodacima poput suvog voća, đumbira ili agruma i odabrati najomiljeniji ukus.
Za osnovni recept potrebni su vam tibikos kristali, filtrirana voda i smeđi šećer.
Potreban pribor:
- čista tegla od 2l sa širokim otvorom
- plastično sito
- plastična ili drvena kutlača
Treba izbegavati sve metalno jer kefir zrnca ne reaguju dobro sa metalom. Koristite plastični ili drveni pribor.
Osnovni recept (za teglu od 2 litre):
- 6 supenih kašika Tibikos kristala
- 6 supenih kašika smeđeg šećera
- 6 komada suvog grožđa ili drugo suvo voće po izboru
- 1 limun ili narandža, narezan na četvrtine
- filtrirana voda
PROČITAJTE JOŠ: NEOBIČAN LEK KOJE STIŽE IZ RUSIJE JE TAJNO "ORUŽJE" SPORTISTA: moćna smola protiv dijabetesa, reume i srčanih oboljenja jača imunitet
Priprema:
U čistu teglu stavite vodu, šećer, zrnca kefira i suvo voće po želji. Pomešajte i pokrijte tanjirićem. Ne držite na direktnom suncu nego na sobnoj temperaturi u kuhinji. Fermentacija traje po želji, 24, 48 ili 72 sata.
Što se duže fermentiše, kefir postaje jači - jačeg ukusa i više gaziran. 24-satni kefir deluje kao laksativ, a 48-satni stabilizuje crevne funkcije.
Kad prođe željeno vreme fermentacije tečnost procedite kroz sito, maknite voće, a zrnca dobro i pažljivo isperite pod mlazom vode.
Tečnost koju ste procedili je vodeni kefir i možete ga držati u frižideru do 5 dana.
Sa zrncima koja su ostala možete početi ciklus ponovo. Kristali će se svakim ciklusom povećavati u volumenu. Što ima više šećera to je veći volumen zrnaca.
Pauza i čuvanje vodenog kefira:
Ako želite da napravite pauzu, možete zrnca da stavite u teglu sa malo vode i malo šećera i držati u frižideru do 5 dana. Za dužu pauzu morate dehidrirati ili zamrznuti kefirna zrnca.
Gde nabaviti kefir?
Zrnca vodenog kefira možete nabaviti od osoba koje ih imaju, po mogućnosti, već aktivna zrnca.
Zamrznuta zrnca kefira trebaju par dana da “dođu sebi”, zato je najbolje dobiti višak već aktiviranih zrnaca od ljubitelja Tibikosa.
Tekst: Tamara Krivokapić
Izvor: Alternativa za vas
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka