Nadutost se definiše kao oticanje stomaka koje je uglavnom bolno i neprijatno stanje, a evo zašto je stomak naduven i na koju bolest takva pojava upućuje, piše Lepa & srećna.

Gasovi su jedan od glavnih uzroka nadutosti, a najbolje se leče izbegavanjem hrane koja izaziva gasove (mahunarke, crni luk, brokoli, prokelj). Drugi uzrok je zatvor, a on se leči uključivanjem u ishranu što više namirnica bogatim vlaknima i laganim vežbanjem (šetanje oko 30 minuta dnevno). Gutanje vazduha je takođe uzrok, pa nemojte pričati tokom jela, sedite uspravno dok jedete i izbegavajte gazirana pića.

Intolerancija na hranu može da izazove bolove u stomaku, nadutost i gasove. Uglavnom se javlja intolerancija na gluten i laktozu, a ako imate često ove simptome važno je da odradite test intolerancije na hranu. Iritiranost crevne flore je često uzrok nadutosti, a simptomi su i dijareja i zatvor. Celijačnabolest je hronično oboljenje i karakteriše nemogućnost organizma da svari određene namirnice poput glutena, različitih žitarica i belančevina. Ovo oboljenje se ne leči, već se organizam privikava na dugoročnu dijetu bez ovih namirnica.

Izvor: Lepa & srećna

OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE POSLE JELA: evo kako da sačuvate zdravlje stomaka i produžite život

Mnogo je saveta o tome šta ne treba raditi posle jela. Dok su neki predlozi istiniti, ima dosta i zabluda. Evo četiri predloga šta ne bi trebalo raditi posle jela.

1. NE pijte čaj - Kiselina u čaju stvara probleme proteinima u hrani i može vam izazvati probleme sa želucem.

2. NE jedite voće - Iako je ono veoma zdravo, ako uzmete voćku odmah nakon jela, produžiće se vreme potrebno hrani da dođe do creva i naduće vam se stomak. Najbolje je voće uzeti bar sat vremena pre ili posle jela.

3. NE kupajte se - Da bi se hrana svarila, želucu je potrebna krv. Pri kupanju se dešava upravo suprotno, krvotok se preusmerava ka šakama i stopalima, a samim tim se usporava varenje. Tuširanje i kupanje može, ali pola sata pre ili posle jela.

4. NE idite u šetnju - Ljudi kažu da posle jela napravite 100 koraka i da ćete doživeti 100 godina. Svakako je fizička aktivnost važna, ali ako šetate odmah posle jela, sprečićete enzime za varenje da iskoriste vitamine i minerale iz hrane koju ste pojeli.

Izvor: Kurir

KOLIKO SIRA TREBA DA POJEDETE DNEVNO ZA ZDRAVLJE: evo kako sir može da spreči preranu smrt

Sir je bogat vitaminima, proteinima i mineralima, a najnovija istraživanja dokazuju da štiti od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK PLUĆA

Osim što je bogat kalcijumom, sir sadrži i zdrave masnoće koje se lako apsorbuju u telu i podržavaju nivo "dobrog" holesterola u organizmu. Istraživanja pokazuju da dnevna porcija sira treba da ima 30 grama ili da pojedete krišku sdsira veličine kutije šibica dnevno. Ako se na taj način jede, sir može da smanji rizik od bolesti srca za 14 procenata.

Sir takođe sadrži i kiseline koje sprečavaju zakrčenje arterija. Međutim, koliko god je zdrav, sa konzumiranjem sira morate biti pažljivi. Nikako nemojte da preterate u količini jer to može povećati holesterol, dovesti do gojaznosti, a so u siru može da izazove visok krvni pritisak. Ukoliko vam je iz zdravstvenih razloga zabranjen sir ili ne volite njegov ukus, stručnjaci ističu da jogurt sa malo masti i mleko mogu takođe obezbede organizmu važne proteine i minerale, ali bez opasne soli koje sir sadrži.

BELI LUK KAO LEK ZA UPALU PLUĆA: evo koliko belog luka treba da pojedete svakog dana

Beli luk je čudotvoran lek koji se uspešno bori protiv hroničnih infekcija uzrokovanih smrtonosnim bakterijama, piše Lepa & srećna.

Ovo povrće sadrži važno jedinjenje ajoen koje zaustavlja zlatnu streptokoku i opasnu bakteriju Pseudomonas aeruginosa koja uzrokuje upalu pluća, infekciju kostiju i sepsu. Beli luk je deltovoran lek protiv infekcija srca, kao što je endokarditis koji je okidač za srčani udar

Beli luk ima još jače dejstvo ako ga jedemo dok pijemo antibiotike, a deluje tako što stvara molekule koje ometaju razvoj i delovanje bakterija. Takođe, ovo povrće razara biofilm bakterija, štit koji ih čini jačim od antibiotika i imunog sistema. Još uvek nije precizno utvrđeno koliko belog luka treba da jedemo, ali stručnjaci savetuku da svaki čovek treba da pojede 4 čena belog luka dnevno, a osobe sa niskim pritiskom treba da smanje ovu dozu. Bakterije su okidači za opasne infekcije koje mogu dovesti do smrtonosnih oboljenja, zato će vaše telo obradovati odluka da u svakodnevnom jelovniku imate po koje čeno belog luka.

OVA KAFA SPREČAVA RAK: evo zašto u Srbiji treba da se pije kafa od pečuraka

Da li ste probali kafu od pečuraka? Zvuči neverovatno, ali širom sveta ljudi su zamenili crnu kafu popularnom i zdravom kafom od pečuraka, piše Lepa & srećna.

Kafa od pečuraka se pravi od medicinskih pečuraka, kao što su reiši i kordiceps gljiva.  Većina ističe da ova kafa ima lep i kremast ukus. Pored kofeinskog uživanja prah od pečuraka u kafi bogat je antioksidansima i poboljšava rad moždanih ćelija.

Istraživanja su pokazala da kafa od pečuraka pomaže pri lečenju Alchajmerove bolesti,  sprečava rak, smanjuje stres, reguliše dijabetes i pomaže u koncentraciji. Kompanije širom sveta počele su da prave ovu lekovitu kafu, a nadamo se da ćemo uskoro u Srbiji moći da popijemo jednu šoljicu.

PROČITAJTE JOŠ:

DA LI JE ZDRAVO JESTI KROMPIR

ZAŠTO NIKAKO NE SMETE DA KORISTITE ŠTAPIĆE ZA UŠI

OVAJ ČAJ OBARA KRVNUI PRITISAK

Izvor: Lepa & srećna